hradisko Zelená hora

Pravěké a raně středověké hradisko a středověký hrad na výrazné ostrožně na okraji Drahanské vrchoviny mezi obcemi Radslavice a Zelená Hora. Osídlení se soustředilo na trojúhelníkovité vrcholové plošině o rozloze necelý 1 ha, dochovány jsou opevněné valy a příkopy. Opevnění je nejvíce patrné v jihovýchodní části ostrožny a sestává z valu a příkopu na hraně vrcholové plošiny a dalšího poměrně mohutného příkopu s valem uprostřed jihovýchodního svahu. Níže po svahu je patrná další menší terénní vlna. Nízký val je zřetelný i po zbylém obvodu vrcholové plošiny, a dále ve vnitřní ploše hradiska, kde spolu s hlubokým příkopem vyděluje prostor v severozápadní části ostrožny. Četnými povrchovými nálezy i archeologickým výzkumem je na lokalitě doložena dlouhá sekvence osídlení od paleolitu až po vrcholný středověk. Intenzivní sídlištní aktivity byly zaznamenány pro starší dobu bronzovou, dobu halštatskou a raný a vrcholný středověk. V letech 1963 a 1964 zde proběhl zjišťovací archeologický výzkum pod vedením Č. Stani. Hlavní sonda o šířce 2 m protnula celou plochu hradiska v ose SV-JZ, na ní navázala kolmá sonda v jihozápadní polovině plochy a další menší sondy a plošné odkryvy zaměřené jak na charakter vnitřní zástavby, tak na podobu obvodového opevnění.