hradiště Žižkův vrch

Na ostrožně nad soutokem Brložského potoka a Mísníčku se nacházejí dvě samostatné opevněné lokality vzdálené od sebe asi 150 metrů. První má tvar nepravidelného lichoběžníka se zaoblenými rohy a je obklopena valem s vnějším příkopem o celkovém obvodu 340 m. Val je vysoký 0,4 – 0,8 a jeho šířka se pohybuje od 4 do 6 metrů. Příkop o max. hloubce 0,5 m je v terénu patrný pouze na nejohroženějších SZ a JV stranách, na bocích ostrožny chráněných příkrými svahy nebyl příkop vybudován nebo se nezachoval. Opevněná plocha je situována na temeni ostrožny, které na SZ přechází do mírného svahu, na JV straně se opevnění nachází 10 m nad hranou ostrožny. Původní vstup do opevnění lze nejspíše očekávat u V rohu, kde je val přerušen lesní cestou. Svým celkovým charakterem a typem opevnění odpovídá lokalita nespíše hradišti z období mladšího pravěku (doba bronzová – doba laténská) či raného středověku, přičemž absence jakýchkoli nálezů z vnitřní plochy nedovoluje její přesnější chronologické zařazení. Široká ostrožna stáčející se k jihu se postupně zužuje a přechází v úzkou skalnatou šíji širokou 10 – 15 m, jejíž vyvýšený koncový úsek v délce asi 40 m je od okolního terénu oddělen valem a patrně též příkopem. Valové těleso o max. výšce 0,5 m je zachováno v délce asi 20 m, mělká terénní deprese před ním je patrně pozůstatkem zasypaného příkopu. Lokalita se nachází v nadmořské výšce 454 m ve výrazně strategické poloze chráněné ze tří stran příkrými svahy. Jedná se zřejmě o malé výšinné sídliště z pozdní doby bronzové, které bylo nejspíše využíváno jako refugium, čemuž nasvědčují jeho minimální rozměry a značná členitost vnitřní plochy. Archeologické výzkumy a nálezy: První popis hradiště na temeni ostrožny podal v roce 1895 F. Faktor, který byl na lokalitu upozorněn lidovou pověstí o zbytcích Žižkova tábora. Při průzkumné akci v roce 1962 byla ve vzdálenosti asi 100 m od valu nalezena keramika z pozdní doby bronzové, z vnitřní plochy opevnění však nejsou známé žádné nálezy. Další zlomky keramiky z téhož období pocházejí přímo z výšinného sídliště na konci ostrožny. uložení nálezů: Prácheňské muzeum v Písku (i.č. A 1141-1142, A 1639)