hřbitov s kaplí Clam-Martiniců

Starý smečenský hřbitov je částečně vymezen kamennou omítanou ohradní zdí, která se na západě otevírá sloupkovou bránou s kovovou výplní. Hřbitov je zarostlý trávou, nalezneme zde větší množství kvalitních náhrobků. Ve východní části hřbitova stojí náhrobní kaple/hrobka Clam-Martiniců - kompaktní hranolová, velmi jednoduše pojatá stavba s nízkou sedlovou střechou s trojúhelníkovým štítem s vpadlinovým tympanonem. Obíhá ji sokl z hrubě tesaných kvádrů, zdivo je opatřeno bosáží. Vstupní (západní) průčelí se otevírá vysokým obdélným portálem s pískovcovým ostěním, k němuž vedou dva schůdky. Nad portálem je umístěn nápis: KAREL HRABĚ Z CLAM-MARTINIC POSTAWITI KÁZAL L.P.1832 (proveden kovovými písmeny, zřejmě odlitými do formy), nad ním pak jednoduchá nadpražní římsa. Portál vyplňují dvoukřídlé dekorativní neorenesanční kazetové dveře s motivy andílčích hlaviček a rozet. Bosované stěny vrcholí hladkým vpadlým pásem, na němž je u vstupního průčelí umístěn nápis: MRTWI W KRYSTU WSTANAU NEYPRVE.Thess.4.15 (provedený stejně jako předchozí nápis, avšak písmena větších rozměrů). V západním tympanonu je umístěn erb Clam-Martiniců. Ostatní fasády jsou dále členěny pouze půlkruhovým oknem s výrazným okenním parapetem vynášeným dvěma volutovými konzolkami. (Dále viz DL.) Předmětem ochrany je náhrobní kaple - stavba a pozemek st.p. 354, ohradní zeď a pozemek hřbitova p.p. 355. Pokračování popisu: Ve vstupním průčelí je nad soklem západně od vchodu zasazen mramorový reliéf s maltézským křížem, jižně od vchodu pak nápisová náhrobní deska J.N.Ossumbora (1825-1863) o rozměrech 48x31 cm. Po obou stranách vstupního průčelí jsou v zemi zasazeny mramorové nápisové desky. Vnitřní prostor martinické hrobky je pojat velmi jednoduše, hlavním dekorativním prvkem je zde neorenesanční výmalba. Vstupní dveře jsou uloženy v segmentově ukončené hlubší špaletě. Podlaha je tvořena kamennými deskami, bezprostředně za vstupem se nachází silně poškozená kamenná deska, kryjící vstup k rakvím. Interiér je opatřen neorenesanční sgrafitovou výmalbou, u níž byly zvýrazněny zachované části. Ve spodním pásu (úroveň soklu) se nachází černošedý geometrický vzor, za vchodem vlevo je v tomto pásu umístěn nápis OBNOVENO LÉTA PÁNĚ 1999-2002. Stěny jsou dále členěny pilastry, jejichž dřík je opatřen rostlinným vlysem v okrové barvě. Plocha mezi nimi nese opět sgrafitový vlys. Hlavice vynášejí odstupněnou římsu, v jejímž středu je kolorovaný pás (světle zelená) s citátem: DE PRO / FUNDIS: SUSTINUIT ANIMA MEA IN VERBO.EJUS / SPERAVIT ANIMA MEA IN DOMINO F (S), vrchní část římsy je vynášena konzolkovým vlysem. Okna jsou opatřena konzolovými klenáky, plochy kolem nich jsou vyzdobeny historizujícím květinovým dekorem. Ve cviklech u východního okna nad oltářem jsou světlou barvou provedeny dvě postavy andělů s polnicemi a palmovými ratolestmi na modrém pozadí. V nárožích cviklů jsou dále umístěny dva menší sloupky dekorované ornamentem. Následuje vlys v okrové barvě s ornamentem andílčích hlaviček a věnců a římsa a modře vymalovaným fabionem s geometrizovanými rostlinnými motivy. Strop je plochý, opatřený jednoduchým štukovým zrcadlem v podobě kruhu. U východní stěny se v úrovni dvou schodů nachází mramorová oltářní menza s dekorem kříže, nad oltářem jednoduchý kříž (zde byl původně umístěn obraz Ukřižovaného, dnes v depozitáři v Unhošti). Nad vstupními dveřmi je proveden nápis: Kaple tato postavena a vyzdobena byla v upomínce na L.P.1887 zesnulého Jindřicha hraběte z Clam-Martinic jeho vdovou Augustou hraběnkou Clam-Martinic z rodu knížat ze Salm-Reifferscheid a jeho bratrem a nástupcem Richardem z Clam-Martinic 1888, umístěný v dekorativním rámu (technika sgrafita). Sgrafita signována Volf. V centru hřbitova, na cestě k hrobce, stojí na pískovcovém soklu prostý litinový kříž bez nápisu. V těchto místech stávala původní hrobka. Dále se na hřbitově nacházejí tyto hodnotné náhrobky: Náhrobek neznámého zemřelého- v JZ části hřbitova, neobarokní litinový kříž nevšedního typu, s rozvilinami a rouškou, na žulovém soklu, zadní strana profilovaná, zcela korodován, z půli je uražen, nápisová deska nečitelná, výška 223 cm Torzo náhrobku neznámého zemřelého - v blízkosti předchozího, torzo žulového soklu, na něm lebka se zkříženými hnáty, výška cca 40 cm Náhrobek rodiny Šourkovy - na žulovém architektonickém základu je umístěn pískovcový reliéf, z profilu zobrazující stojící ženu, opírající se o dřík sloupu; v druhé ruce drží haluz, vedle postavy dále květina (lilie). Na překladu měděný nápis: RODINA ŠOURKOVA. Rov je ohrazen litinovým zábradlím, které z jedné strany chybí. Na patce sloupu nečitelná signatura. Náhrobek rodiny Louisy Marešové (zemř. 1885) se sochou modlícího se Krista na soklu s kvalitním dekorem (v horní části feston, po stranách smuteční pochodeň s květinou) materiál jemnozrnný pískovec, signováno J.Vendlík Slané (na soklu, pohledově vpravo), nápisová deska z břidlice. Náhrobek Anny Hoffeldové - SZ od martinické hrobky, stéla původně zřejmě završená křížem, s nápisem: Zde odpočívá Anna Hoffeldová roz. Slaničková, zemř. 24.dubna 1895 v 65.roce věku svého, signováno vpravo dole A.D.Havel, výška 180 cm. Fragment rokokového náhrobku neznámého zemřelého - SSZ od kaple, volutový sokl se šedého pískovce, signovaný vpravo dole AN EN, nápis s datem úmrtí nečitelný, výška torza cca 140 cm - objekt zmiňován v SHP Smečno.