hřbitov s památníkem

Hřbitov s památníkem se nachází asi 3 km od obce Lety, severním směrem od státní komunikace Lety – Orlík a je situován v místě provizorního vězeňského hřbitova někdejšího tzv. cikánského tábora. Hřbitov se nalézá v nepravidelně zvlněném terénu, na neosázené loučce zhruba obdélného tvaru, která není nijak viditelně ohraničena. V hořejší části loučky je situován památník od akad. malíře Z. Hůly z roku 1995. Zhruba 150 m západním směrem od hřbitova se nachází areál bývalé velkovýkrmny vepřů, od kterého je památník chráněn pásem porostů, jenž při zalistění skýtá jistou optickou bariéru. Památková ochrana se vztahuje na hřbitov a památník s pozemkem. Tábor již dnes neexistuje. Kolem památníku se po travnaté ploše nachází v zemi 17 zapuštěných obrovských kamenných bloků s prořezanými rýhami ve tvaru kříže, což symbolizuje hroby. Sedm z nich je kamenicky opracováno do desek a ostatní mají ponechány nepravidelný neopracovaný tvar přírodního kamene.