hřbitovní kaple Nejsvětějšího Srdce Páně

Kaple je situována na novém hřbitově v severovýchodní části města, na samém vnějším okraji městské památkové zóny, v ose vstupu na hřbitov. Jedná se o neorientovanou jednolodní obdélnou neogotickou stavbu s věží a odsazeným pravoúhlým presbytářem a sakristií v ose, vyrůstající na odsazeném kamenném soklu, s opěráky, vystavěnou ve svažitém terénu. Hodnotná neogotická hřbitovní kaple Nejsvětějšího Srdce Páně ve Vimperku, postavená roku 1912 stavitelem a současně projektantem Josefem Schmidtem. Vstupnímu průčelí je předsazena čtverhranná věž se vstupem a hlubokým lomeným vpadlým polem s kruhovým oknem, jež vrcholí čtyřmi štíty se sdruženými okny v mělké lomené vpadlině s polovalbovými stříškami. Samotná věž vrcholí vysokým štíhlým osmijehlanem se železným křížem. Boční průčelí mají tři okenní osy lodi a jednu u presbytáře, svisle členěné jsou jednou odskočenými opěráky, zakončenými jehlancovými stříškami. Vysoká lomená okna jsou uzavřena barevnými vitrážemi do olova. Střechy lodi a presbytáře jsou sedlové do převýšených štítových zdí, sakristie je zastřešena půljehlanem. Celý objekt je zakryt malými břidlicovými destičkami na koso. Z vrcholu štítové zdi presbytáře vyrůstá kamenný kříž s ozdobně zakončenými břevny. K presbytáři přiléhající sakristie je vzhledem svažitosti terénu v patře, pod sakristií je prostora přístupná vnějším vchodem na severovýchodní straně, uzavřený novodobými palubkovými dvoukřídlovými dveřmi. Pod touto prostorou je situovaná podzemní krypta, přístupná železným točitým schodištěm. Vstup do kaple lomeným portálem do předsíně pod věží je uzavřen dvoukřídlovými dveřmi se zdobně vyvedenými kovářskými závěsy a železnou klikou se zdobným štítkem s vyraženým nápisem PRIVILEG PADER.