hrob rodiny Zedtwitzů

V ploše hřbitova obklopujícího kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Kopaninách se nachází několik desítek hrobových míst. Největším a historicky nejvýznamnějším z nich je hrob rodiny Zedtwitzů. Hrob rodiny von Zedwitz, která je tradiční místní šlechtou, se nachází na východním okraji hřbitova. Jeho rozměr je 5,3 x 8,9 m. Délka náhrobku je 8,9 m a jeho výše dosahuje 2,13 m. Náhrobek je proveden z cihelného zdiva opatřeného cementovou omítkou. Korunu náhrobku kryje kamenná deska. Ke střední části náhrobku, která svou výškou lehce přesahuje boční části, se přimyká jednoduchý latinský kříž osazený na soklu tvaru komolého jehlanu. Kříž je vyjma základu kompletně proveden z černé leštěné žuly. Celková výška tohoto prvku dosahuje 2,8 m. V ploše soklu kříže byl původně umístěn reliéf s tváří trpícího Krista - tzv. veraikon. V současnosti se na něm zachoval pouze negativ tohoto plastického prvku. V obou bočních částech náhrobku se nachází po dvojici desek z černé leštěné žuly. Tyto desky jsou rámovaných kamennými zrcadly. Uvedené desky měly sloužit jako nápisové plochy. Fakticky však k danému účelu byla použita pouze jedna z nich. Konkrétně se jedná o desku nacházející zcela vlevo. V její ploše je uveden následující text: „Franz Graf Zedtwitz, * 10.III.1812, + 8.X.1844. Rosine Gräfin Zedtwitz, * 5.V.1820, + 6.XI.1892. Karl Max Graf Zedtwitz, * 25.VI.1844, + 25.III.1908. Bertha Gräfin Zedtwitz, geb. Freiin Rieger von Riegershofen, * 7.I.1850, + 30.III.1927.“ Rám rodinného hrobu je tvořen žulovou obrubou šedé barvy a celkem 12 ks nízkých sloupků čtvercového průřezu a stejného materiálového provedení, jako má hrobová obruba. Jednotlivé sloupky oplocení hrobu jsou propojeny mohutným kovovým řetězem. Lehce vyvýšená plocha hrobu je přístupná pomocí nevelkého kamenného schodiště o třech schodišťových stupních. Současná podoba hrobu je produktem modernisticky laděné úpravy z 20. let 20. století, která s velkou pravděpodobností souvisela s pohřbem hraběnky Berthy von Zedtwitz roku 1927.