hrobka Lilienwaldů a Šlechtů z Hrochova

Zděná stavba nad hrobkou, v podobě antického chrámku podélného hranolového objemu, s valbovou střechou (pravděpodobně mladší náhrada původní sedlové střechy), vstupním portikem a předsazeným širokým schodištěm. Předstupující portikus je tvořen čtyřmi mohutnými kanelovanými sloupy bez patek, s dórskými hlavicemi, nesoucími kladí a nízký trojúhelný štít. Kladí má klasické členění na architráv, hladký vlys (zdobený zespoda pásem střapců) a římsu, tvořenou kamennými deskami. Štít lemuje kamenná římsa, odsazeného simatického profilu. Ve vrcholu je ukotven kovový dvouramenný kříž. Valbová střecha s taškovou krytinou (bobrovky), zřejmě dodatečně nasazená (místo sedlové střechy odpovídající sklonu štítu), převyšuje průčelí. Ve vlysu je vytesán latinský nápis: CINEBIBUS PRAENOBILIS FAMILIAE DOMINI GEORGI PROKOP, EOV.ITIS DE LILIENWALD / ET PRAENOBILIS FAMILIAE D. SCHLECHTA DE HROCHOV (v překladu: Popelům vysoce urozené rodiny pana Jiřího Prokopa, rytíře z Lilienwaldu, a vysoce urozené rodiny p. Šlechty z Hrochova). Horní část nápisu uvádějící rodinu Lilienwaldů je patrně starší, spodní část se jménem rodiny Šlechtů je zřejmě dotesána odlišným písmem dodatečně. Ve druhém plánu za portikem je v průčelní stěně umístěn vstup do pohřební kaple a po jeho bocích dvě vysoké klenuté niky. (U podobné kaple v Čimelicích byly niky určeny pro sochy andělů). Vysoké dvoukřídlé klasicistní dveře s dekorativní klapačkou a původním slohovým kováním jsou osazeny do hladkého kamenného ostění. Vnitřní prostor o rozměrech cca 5 x 7m a výšce 5,3m je zaklenut ploše stlačenou valenou klenbou s dlouhou trojbokou výsečí nad kněžištěm a osvětlen dvěma shodnými okny se stlačenými záklenky a původními okenními křídly. Stěny jsou opatřeny hladkými omítkami, podlaha kamennou dlažbou, kladenou na vazbu. Při zadní stěně je druhotně umístěn novodobý Boží hrob, za nímž je zachován fragment původní výmalby, která je na ostatních stěnách zabílena. V podlaze přímo za vstupem je zasazena pískovcová náhrobní deska s hladkým povrchem a 4 zapuštěnými kovovými kruhy, zřejmě nad vstupem do nepřístupného prostoru hrobky. Terasa s pohřební kaplí je přístupná širokým kamenným schodištěm, vloženým mezi kamenné parapetní zdi, ukončené zřejmě druhotně zděnými pilířky.