hrobka rodiny Johanna Schowanka

Hrobka Johanna Schowanka se nachází na hřbitově v Albrechticích v Jizerských horách, kde zaujímá poměrně rozsáhlý areál obdélného půdorysu vymezený kamennou zdí, kterou v horní části doplňují vzrostlé jehličnany, dobově oblíbené túje. Samotná hrobka i úprava jejího prostředí evokuje starokřesťanské svatyně a odkazuje k byzantské architektuře. Do areálu se vstupuje kamennou bránou, kterou tvoří dva nahrubo otesané hranolové žulové sloupy a trojúhelný stejně opracovaný překlad. Bránu vyplňuje kovová mříž s motivy kříže. Na bránu navazuje kamenná pergola tvořená z pískovce vyzděných sloupů, které nesou žulové žebroví. Zrcadlově se naproti vstupu nachází totožná pergola, jež kryje kamennou lavici. Mezi pergolami je do ohradní zdi vestavěna kamenná kašna provedená také v kombinaci žuly a pískovce. Hrobka se nachází v horní vyvýšené části prostranství v ose kašny a vede k ní vydlážděný chodníček, který prostřednictvím schodiště navazuje na dlážděné vstupní prostranství. To je vymezené také opěrnou kamennou zídkou s kovovým zábradlím s motivem rovnoramenného kříže. Vstup k hrobce je ještě umocněn dalším schodištěm, které flankují z žulových kvádrů vyzděné sloupky s kovovými květníky mající po obvodu dekor rovnoramenného kříže. Hrobka má oválný půdorys s mírně předsazeným mohutným rovně ukončeným ústupkovým portálem se „zubořezem s perlovcem“ a je ukončena kupolí vrcholící křížem, kterou kryje měděný plech. Stavba je kamenná vyzděná v úrovni podezdívky z nahrubo otesaných žulových kvádrů, která přechází v jemně opracované pískovcové zdivo. Nad vstupem se nachází výklenek s motivem personifikace Víry a Naděje znázorněný v hlubokém reliéfu. Korunní římsu v šířce reliéfu dekoruje zubořez. Naproti vstupu z půdorysu vystupuje drobný přístavek sloužící k ovětrání krypty. Fasádu prolamují vysoká úzká vitrajová okna s motivem kříže.