hrobka rodu Pallavicini

Volně stojící neoklasicistní symetricky řešená monumentální hrobka má podobu sakrální stavby na půdorysu řeckého kříže. Zaobleným závěrem s presbytářem se obrací přibližně k jihovýchodu. Severozápadní hlavní průčelí zdůrazněné vstupním portikem se obrací směrem k silniční komunikaci. Obě ramena transeptu sloužící pro uložení sarkofágů členů rodiny jsou prolomeny půlkruhovým oknem. Nad střechy o nízkém sklonu vystupuje mohutná centrální kupole vrcholící lucernou a latinským křížem. Materiálově se jedná o zděnou omítanou stavbu z cihel s uplatněním velkého množství architektonických detailů z přírodního kamene a ušlechtilého jemného vápence. Celá stavba spočívá na vysokém kamenném soklu ukončeném profilovanou římsou. Stěny pokryté bosovanou omítkou jsou členěny pilastry s kompozitními hlavicemi, na které dosedá jednoduché kladí s profilovanou kordonovou římsou se zubořezem. Objekt je završen kamennou balustrádovou atikou obíhající po celém obvodu stavby. Hlavní severozápadní průčelí je zdůrazněno mělkým předsazeným sloupovým portikem, na každé straně s dvojicí sloupů s kompozitními hlavicemi. Sloupy na kamenné podnoži podpírají jednoduché kladí zakončené ořímsovaným trojúhelným frontonem se zubořezem. V ploše tympanonu je ve vysokém reliéfu provedena stylizovaná oválná kartuš v podobě dvou palmových ratolestí, na koncích vzájemně překřížených a převázaných stuhou. Uvnitř kartuše je kapitální nápis APX. Na tympanonu stojí jako akroterion ženská postava představující pravděpodobně alegorii Víry. Postava je oděna v mírně rozevlátém šatu s pažemi rozpřaženými v adoračním gestu. Portikus kryje pravoúhlý vstup prolomený na osu objektu a uzavřený dřevěnými dvoukřídlými dveřmi. Dveřní křídla s původním kováním a vyřezávanými kazetovými výplněmi, které uvnitř zdobí kované geometrické a vegetabilní motivy, jsou v celé ploše pobita kruhovými kovovými hřeby. Některé hřeby jsou ozdobeny reliéfem růže. Vstup rámuje v omítce vytažená profilovaná šambrána s ušima zakončená lištou. Nad portálem se nachází ořímsovaný segmentový fronton nesený dvěma volutovými konzolkami. Supraporta je zdobená reliéfním rostlinným dekorem. Obdélný půdorys příčných křídel je zjemněn konvexně zaoblenými nárožími, která jsou ústupkově vtlačena do hmoty stavby. Boční fasády jsou prolomeny půlkruhově zaklenutými okenními otvory s plasticky vystupujícím segmentem profilované šambrány, spočívající na profilovaných konzolkách a zdobené ve vrcholu volutovým klenákem. Okenní otvory zasklené na 12 tabulek jsou chráněny bohatě ornamentálně pojatými kovanými mřížemi. Fasády člení plasticky vystupující lizénový rám zdobený v horních partiích rostlinným dekorem. Apsida je členěna slepou arkaturou a zastřešena půlkupolí vtlačenou do hmoty frontonu. Ve vrcholu frontonu nad presbytářem je vztyčena dekorativně pojatá kovaná válcová lucerna, sanktusník, s bohatou geometrickou ornamentikou a závěsem pro zvon. Vznosná kupolovitá báň nad křížením je završena válcovou lucernou se čtyřmi zasklenými oválnými okny a křížem ve vrcholu. V nepřístupném podkroví je kovový krov. Všechny části střechy jsou plechové, kupoli a střechy kaple kryjí pláty falcovaného plechu. Do objektu se vstupuje dvoukřídlým pravoúhlými dveřmi ve vstupním portiku. Interiér kaple tvoří jediná místnost s centrální oktogonální částí a čtyřmi bočními prostory vynášejícími křížový půdorys stavby. Vstup vede do pravoúhlé předsíně klenuté valenou klenbou s kazetováním. Po obou stranách vstupní síně se nacházejí půlkruhově završené niky zaklenuté mušlovitou konchou. V soklové partii je pak upevněna kamenná nápisová deska se svědectvím o výstavbě a výzdobě hrobky. Prostor křížení je zaklenut kupolí na pendantivech. Na nich se nacházejí reliéfní tonda s polopostavami čtyř evangelistů. Samotná kupole je v líci strukturována žebrováním a kazetováním, ve středu je pak otevřená do lucerny proskleným okulem. Na křížení navazuje za triumfálním obloukem presbytář s půlkruhovým závěrem. Jeho chór je klenut valenou klenbou s otevřenou horní částí. Závěr presbytáře je klenut konchou strukturovanou trojicí trojbokých výsečí rozložených po obvodu. Presbytář je osvětlený vodorovným oknem ve vrcholu valené klenby chóru. Obě boční ramena transeptu prosvětlena půlkruhovými okny jsou zaklenuta úsekem valené klenby s kazetováním. V kazetách jsou použity reliéfní květy.