husitské bojiště "Na Běhání " s památníkem bitvy

Podlouhlé návrší bylo v letech 1977–1997 zlikvidováno činností hnědouhelného povrchového dolu. V rámci následných rekultivačních prací byla jižní část prostoru zatopena (jezero Milada), zatímco vrcholový hřbet a severní strana, kde především se bitva odehrála, je dnes sníženou, uměle zarovnanou plání, na severozápadě ukončenou zasypanou skládkou. Původní pomník na lokalitě "Na Běhání" existoval mezi lety 1926 - 1941. Došlo k vypracování velkolepého návrhu pomníku, sestávající se z přízemní pamětní síně - muzea a 18 m vysoké kamenné věže ve tvaru husitských pavéz, zakončené kalichem. Z finančních důvodů však byla realizována pouze první část - pamětní síň opatřená kameny z jiných historicky významných míst. Nový pomník vznikl na místě toho starého v letech 1952 až 1953, původně stál v katastru obce Hrbovice (architekt Karel Švadlenka). V roce 2000 vznikla u Chabařovic replika druhé verze památníku (autor: Bohumil Štěrba z Kozojed).