Husův sbor ve Vršovicích

Modernisticky řešená stavba komponovaná v konstruktivistickém duchu, s funkcionalistickými detaily je nespornou dominantou pro své okolí. Kromě solidní, hmotově ucelené architektury je stavba pozoruhodná vnitřní konstrukcí, na níž byla použita technologie předpjatého betonu. Stavba tohoto typu byla dokonce jednou z prvních na území Prahy. Sbor je dále výjimečný svojí mohutnou čtyřbokou věží s výrazným detailem prosklené krychlové části, sloužící jako podstavec symbolu kalichu s křížem. Na koncepci věže se údajně podílel i známý architekt Pavel Janák. Původně byl kalich osazen dvouramenným křížem, po opravách fasády v roce 1978 byl kříž upraven na jednoramenný, odpovídající dnešnímu symbolu husitské církve.