jeskyně zv. exulantská (skalní převis Balzerovo ležení)

Balzerovo ležení (Balzers Lager) - Lidová tradice spojuje název zákoutí se jménem vůdce obyvatel, kteří se zde měli skrývat v době třicetileté války před drancujícím švédským vojskem. Pravděpodobně však název souvisí s lovem tetřevů. Převis využívali vrchnostenští myslivci a adjunkti, kteří mívali v předjaří povinnost sledovat tradiční tokaniště a před započetím lovecké sezóny hlásit knížeti lokality s výskytem a počtem ozývajících se tetřevích kohoutů (od slova balzen, tj. tokat). Stěnu převisu ozvláštňuje trojice pamětních nápisů. Nejstarší ze svátku sv. Jana Křtitele roku 1632 (v té době skutečně nepřátelská vojska plundrovala krajinu), druhý z roku 1856, kdy převis navštívila při exkurzi lesní sekce Společnosti německých lesníků a zemědělců a nejmladší z roku 1998, kdy se po stopách předešlé vydala i Česká lesnická společnost. V 19. století býval pod převisem sezónní výčep; na počátku 20. století jej provozoval Emil Günter z Jetřichovic. Skalní trhlina ve stěně převisu sloužila jako úložný sklípek se třemi policemi, stávaly zde stoly, lavice, pobyt návštěvníků zpříjemňovala produkce muzikantů a vedla se zde pamětní návštěvní kniha. V levé části převisu jsou vysekány dvě drobné kapací studánky, které jímaly vodu, prosakující skalou; dnes je funkční pouze jediná. V pískovcové krajině, kde je o zdroje vody nouze, nebýval tento způsob zadržování vody k občerstvení nijak neobvyklý. Podobné úpravy převisů (stružky a nádržky) lze nalézt např. na louce Hauswiese pod Falkenštejnem nebo v Malém mokrém dole pod Pohovkou. V pískovcové skále je umístěno pole s tesaným nápisem: ANNO 1632 AM TAGE. S./ JOHANNIS. SEIND. DA GELE/ GEN GMV.MV. IF GAN. SW:. Ceduli z roku 1856 nechal vysekat lesmistr Ferdinand Bund z Rynartic. Zdobil ji text: Wer ist Meister? Der, was ersann. Wer ist Gesell? Der, was kann. Wer ist Lehrling? Jedermann. (Kdo je mistrem? Ten, kdo něco vymyslel. Kdo je tovaryšem? Ten, kdo umí. Kdo je učněm? Každý. Poslední cedule nese text.: “Ve stopách exkurze z r. 1856 se dne 4. 6. 1998 vydala Česká lesnická společnost”