jezdecká kasárna

Jedná se o třípodlažní, částečně podsklepený objekt (suterény pod kratším východním křídlem), v ose V – Z obdélného půdorysu, členěný třemi uzavřenými dvory (čtveřice obvodových křídel a dvě dělící křídla vnitřní) – kasárna tzv. španělského typu. Střední, v ose V – Z obdélné nádvoří je rozměrnější, než obě shodně velká nádvoří krajní. V menších dvorech se v koutech nacházejí pravoúhlé záchodové přístavby (V nádvoří v SV a JV koutu; Z nádvoří v SZ a JZ koutu). Vzhledem ke svým půdorysným rozměrům tvoří kasárna v rámci urbanistické struktury města samostatný blok. Hladce omítaná uliční průčelí jsou členěna na západě 13-ti okenními osami, na východě 19-ti osami, na severu 36-ti osami (v přízemí je jejich pravidelné rozmístění porušeno přidáním dalších okenních otvorů) a na jihu 37-mi osami (rovněž zde v úrovni přízemí do pravidelného rytmu okenních otvorů přidány další). Vnější fasády kasáren jsou jinak dosti prostě řešené, přízemí je opatřeno kamenným soklem z pískovcových desek, jednotlivá patra jsou od sebe oddělena prostými pásovými kordónovými římsami, nároží objektu jsou zvýrazněna kamennou bosáží (veškeré kamenné prvky byly při novodobé úpravě razantně očištěny a nebyly opatřeny barevným nátěrem – shodná barevnost s římsami a zděnými šambránami -, což odporuje historickému stavu, doloženému dostupnou ikonografií) a vrcholí bohatě modelovanou korunní římsou. Většinu otvorů zaujímají na výšku obdélné otvory okenní zvýrazněné prostými kamennými ostěními (část oken v přízemí) či prostými pásovými omítkovými šambránami. Za zdobnější součást architektonického řešení uličních fasád je třeba označit kamenné bosované půlkruhově ukončené portály vjezdů, zvýrazněné ve vrcholu lichoběžným klenákem. Klenáky jsou zdobeny plastickými reliéfy koňských hlav v kombinaci s ochranným bojovým postrojem. Portály jsou umístěny u všech čtyř obvodových křídel v ose jejich délky. Kasárna jsou kryty sedlovými střechami, členěnými do ulic drobnými valbovými vikýři – po devíti na podélných a po čtyřech na kratších stranách objektu. Střešní krytinou jsou bobrovky.