jezuitská kolej

Objekt bývalé jezuitské koleje se nachází v Horní ulici na hraně jižního svahu, který příkře spadá k Vltavě. Dvoupatrový čtyřkřídlý objekt má na jižní straně připojenu terasu se suterénem. Vstupní severní průčelí je zdobeno psaníčkovými sgrafity a v hlavní lunetové římse jsou namalovány obrazy českých světců, pod kterými je připojen závěs z ovocných festonů. Mohutným půlkruhovým portálem s masivními kamennými bosami a reliéfním rožmberským znakem ve vrcholovém klenáku se vchází do průjezdu, který ústí na mírně nepravidelné nádvoří. Na uliční fasádu s jehlancovou sgrafitovou bosáží navazuje jednoduché renesanční kvádrování na nádvoří, dvorní fasáda k řece opatřena pouze bílým nátěrem. Sgrafito je doplněno dekorativní malbou festornů a výmalbou fabionové římsy. Střešní štítové nástavce jsou zdobeny velkým počtem čučků. Na dvorní straně se uplatňuje rozměrná terasa se zabudovaným wellnescentrem pod její úrovní. Řešení vychází z historizující úpravy na přelomu 19. a 20. století. Střední zděný altán byl nahrazen 2 dřevěnými postranními altány. Použitý typ zábradlí vychází ze staršího řešení. Prostory pod terasou byly celé uzavřeny. Terasa byla zvětšena při odstranění pultové stříšky. K řece vedlo vnější schodiště. Do konce 19. století se na této straně fasády uplatňovala hradba.Objekt dnes slouží jako hotel Růže.