Jiráskovo divadlo

Původně jednopatrová (na jižní straně ve svažujícím se terénu dvoupatrová) budova ve tvaru L sloužící jako hostinec, byla přestavěna na divadlo. Nachází se v JV části MPZ na její hranici. Půdorys nové budovy byl obdélník, na V kopírující zužující se pozemek. Na zúženém konci tak vzniklo nároží. Nová budova měla o jedno patro více, tzn. že na severním průčelí byla dvoupatrová, na jižním, do Klicperovy ul. třípatrová. Na Z budova přiléhá k budově školy. Před severním průčelím je na vysokém podstavci ve tvaru v životní velikosti socha A. Jiráska od K. Samohrda. Socha zde byla umístěna r. 1933. Severní průčelí: Před rovné původní průčelí byl při přestavbě r. 1924 přistavěn přízemní vestibul se sloupy podepřenou galerií, která měla balustrádové zábradlí. Dnes je přístavba dozděna na celou výšku budovy. Přístavba má rovnou střechu. V průčelí přístavby je v prostřední části mírný rizalit zakončený zvýšenou atikou. Budoucí vstupy a velké prosklené plochy jsou zakryty vlnitým plechem. Přístavba není omítnuta. Z původní fasády se zachovala pouze malá část s bočním vstupem. Tato část má 4 okenní osy a je zde rozpoznat původní členění fasády. Boční vstup v rohu u nové přístavby je zakryt stříškou podepřenou sloupy. Prostor od zdi ke sloupu je vyzděn. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, výplňové. Nad stříškou v ose dveří je zachován trojúhelníkový profilový fronton. Fasáda přízemí je po celém zbývajícím obvodu zdobena profilovanou pásovou bosáží. Vždy se střídá jeden pás bosáže v hladké omítce a pás v omítce se strukturou. Okna v přízemí i patře jsou obdélníková, novodobá, členěná v dolní třetině poutcem. Kolem oken jsou šambrány, provedené jako ploché sloupy na podokenní římse nesené konzolami, zakončené klenákem, nad nimž je rovná profilovaná římsa zespodu zdobená kapkami. Vlys pod římsou je vyplněn zjednodušenými triglify s metopami. Fasáda mezi okny v patře je hladká. Okna jsou opět i lemována šambránami, zjednodušenými oproti přízemí. Nad šambránami je střídavě segmentový nebo trojúhelníkový fronton na konzolkách. Korunová římsa je bohatě profilovaná zakončená zubořezem. Nároží je zdobeno bosáží. Východní průčelí: Je zalomeno a tvoří ho část o 3 okenních osách a nároží s 1 osou. Delší strana průčelí se nachází ve svažujícím terénu a proto zde v přízemí postupně přibývá další podlaží. Fasáda má poslední osu k nároží mírně vystouplou a pod oknem, které je zde již v 1. patře je v omítce naznačen vstup lemovaný šambránou s klenákem. Štukové prvky fasády jsou zde stejné jako zachované části fasády v severním průčelí. Nároží je již 3 patrové, v prvním patře zdůrazněné arkýřem na bohatě zdobených konzolách. Arkýř má na každou stranu okenní otvor, ale ty nejsou zaskleny, takže zde vzniká balkónek. Fasáda arkýře má opakující se štukové prvky použité v přízemí severní fasády. Okno v přízemí je menší než okna v patrech, je obdélníkové, novodobé bez členění. Okno ve druhém patře má trojúhelníkový fronton. V okenní ose nad římsou na střeše je velký vikýř s kruhovým okénkem lemovaným bohatě profilovanou šambránou. Vikýř je zakončen trojúhelníkovým frontonem, na bocích jsou voluty. Bosáž z parteru zde na S straně pokračuje, takže je na obou nižších patrech. Pouze nejvyšší patro má hladkou fasádu, na nároží zdobenou bosáží. Jižní průčelí: Je členěno na tři části a po celé délce je třípatrové na rozdíl od severního. První má 6 okenních os, z toho první vpravo je opět mírně vystouplá a lemovaná bosáží na celou výšku budovy. Přízemí i první patro jsou opěr zdobeny pásovou bosáží. Okna v přízemí jsou menší, obdélníková, novodobá bez členění. V poslední 6. ose je místo okna vstup s dvoukřídlovými dveřmi. Šambrána kolem dveří a sousedního okna je zakončena klenákem ve štuku. Toto provedení původně zřejmě bylo i u ostatních oken v přízemí. Okna v patře jsou opět zdobena stejně jako na dalších stranách fasády (šambrány na konzolkách, rovná římsa s metopami a triglify, atd) Okno ve 4. ose je zřejmě jediné původní. Je dřevěné dvoukřídlé, v horní třetině dělené poutcem, dolní křídla jsou dělena na dvě tabulky. Za oknem je vidět novodobé dozdívky s vloženým malým oknem. Na fasádě k ustupující části budovy jsou ve dvou horních patrech vložena úzká obdélníková okénka. Střední část fasády je ustupující, je 3 osá. Všechna okna jsou zazděná. Pouze v krajním okně vpravo ve druhém patře je zachován okenní rám. V sousedním okně je dozdívka z cihel neomítnuta a lícuje s obvodovou zdí. Ostatní okna jsou provedena ve štuku se všemi plastickými prvky jako na ostatních fasádách. V přízemí je ustupující část vyplněna násypem s kamennou zídkou, zakončenou zábradlím. Poslední vystupující část je bez oken, mírně zvýšená (je zde jeviště). Bosáž i korunní římsa zde obíhají ve stejné profilaci jako na předchozích částech. Pouze na zdi ke škole již nejsou žádné plastické prvky, je zde hladká omítka. V přízemí opticky pokračuje opěrná zídka, je provedena z kamenných bloků. Je zde pískovcové ostění dveří a malého okénka, které jsou zazděny neomítnutými cihlami. Nad nimi v bosované části také dva malé otvory v pískovcových ostěních. Celá fasáda je ve dvou odstínech tmavšího okru. Střecha celé budovy je sedlová na nároží zvalbená. V místech divadelního sálu, kde je ustupující fasáda, je střecha přerušena atikami. Na střeše jsou hliníkové šablony červeně natřeny.