kalcinační pec

Pec je situována v jihovýchodní části pozemku p.č. st. 556/1. Při jeho severozápadním okraji stojí rodinný dům č.p. 200. Jednokomorová válcová pec se svislou osou má kruhový půdorys o vnějším průměru 4,8 m a výšce 5 m. Vyzděna je převážně z cihel a zvenku je stažena obručemi z železných pásů. Vnitřní prostor o průměru 3 m shora uzavírá cihlová spodní klenba s kruhovým otvorem ve vrcholu. Vnitřek pece je přístupný ze severní strany otvorem ve stěně šířky 0,8 m a výšky 1,6 m. Vstupní otvor je opatřen segmentovým záklenkem. Meziprostor nad spodní klenbou je rovněž zaklenutý. Horní klenba nese válcový komín vysoký 5,75 m. Ten je vyzděný ze šamotových tvarovek a je opatřen profilovanou hlavicí. Komín je zvenku stažen obručemi z železných pásů. Koruna komína se nachází ve výši 10,75 m nad terénem. U vnější strany stěny pece jsou symetricky umístěna čtyři shodná zděná topeniště čtvercového půdorysu 1,75 × 1,75 m. Tato topeniště jsou z větší části zapuštěná do terénu. Na ně navazuje systém topných kanálů, které jsou vedeny pod podlahou a ve stěnách pece. Jejich nadzemní část je přitažena železnými pásy k obručím pece. Vytápěcí otvory mají kamenná ostění. Pec je zakryta stanovou střechou ve tvaru desetibokého jehlanu o sklonu asi 30°. Krov se sestává z krokví položených zhruba v polovině délky na pozednici, jejichž volné konce jsou u plných vazeb podepřeny vzpěradly opřenými o stěnu pece. Krokve jsou vzájemně zavětrovány vaznicemi, na kterých leží volné konce vložených krokví. Střecha je kryta plechem osazeným na plošné bednění.