Kalittova vila

Volně stojící přízemní vilová stavba s obytným podkrovím, krytá mansardovou střechou, situovaná na téměř obdélné parcele v nárožní poloze v obytné čtvrti zv. Komenda. Bezprostřední okolí vily původně parkově upraveno – živý plot z ptačího zobu, květinové záhony, smuteční vrby a tři druhy jehličnanů po obvodu pozemku. Na osu severního průčelí umístěn hlavní vstup v půlválcovém rizalitu, ukončeném stříškou cylindrického tvaru. Po stranách rizalitu severní fasádu člení dvě okna diferentních velikostí. Okna u nároží obdélná, čtyřkřídlá, dělená do kříže a kryta okenicemi. Okna u rizalitu menší, čtvercového rozměru, dvoukřídlá a zasazena do zapuštěného omítkového rámu s půlkruhovým ukončením. Okna posazena na osu vikýřů ve spodní úrovni mansardové střechy, v ose na ně navazují sklepní okénka. Shodný prvek - plytké vpadliny s půlkruhovým ukončením - se uplatňuje také na rizalitu nad vstupem, u trojice jednoduchých čtvercových okenních otvorů, vynášených průběžnou římsou. Hlavní vstup s nástupem přes dlouhou podestu předsunutých tří schodišťových žulových stupňů z umělého, červeně probarveného kamene, má portálové řešení. Postranní pilastry mají vysokou patku a stylizovanou listovou hlavici, jejich čelní pemrlovanou plochu dekoruje kosodélný motiv. Z římsového ukončení hlavic je z vnější hrany vyveden profil půlkruhového završení portálu. Pod ním situován omítkový pás se sesekaným původním nápisem: „TRAUTES HEIM“ (Roztomilý domov). Uchovány jednokřídlé dřevěné vchodové dveře v původní přírodní povrchové úpravě. Tří sklepní okna dvoukřídlá dřevěná, dělená do 4 tabulek, krytá původní dekorativní mříží. Jižní fasáda, orientovaná do zahradního prostoru, traktována půlválcovým rizalitem s atikovou nástavbou s okenním vikýřem, postranními okny a mansardovou stříškou. V úrovni zvýšeného suterénu rizalit členěn jedním okenním otvorem s původní dřevěnou čtyřkřídlou výplní. Toto spodní okno je posazeno na střední osu trojice vysokých oken v přízemí, vynášených průběžnou parapetní římsou. Okna čtyřkřídlá, dělena v horní třetině křížem. Po stranách rizalitu se ve fasádě obytného suterénu a přízemí opakuje po jednom okně stejného provedení jako v dané úrovni u rizalitu, Okna suterénu na osu vikýřů, okna přízemí posunuta k nároží. Pod okny přízemí fasády - mimo rizalit - probíhá v úrovni parapetu kordonová římsa. Západní boční fasáda s obdélným rizalitem pouze dvouosá. Sdružené třídílné okno v přízemí, na něj v ose navazuje dvoukřídlé okno v atikové nástavbě, s kruhovým okenním otvorem po obou stranách. Kruhové okénko se objevuje i v přízemí, jižně od rizalitu. Centrálně situovaný boční vstup do suterénu opatřen hlubokou profilovanou šambránou a původními jednokřídlými dveřmi. Provedeny shodně dle hlavních dveří včetně mříže. Ze severu vchod do suterénu zpřístupňuje žulové schodiště Jižně od rizalitu čtyřkřídlé okno s nízkou okrasnou mřížkou. Prolomen nový vstup do suterénu, osazen plechovými garážovými vraty. Pod okny probíhá patrová římsa, jež plní současně i funkci parapetu. Východní boční fasáda členěna obdélným rizalitem a atikovou nástavbou. Okno pouze v atice, konstrukčně dvoukřídlé, po stranách kruhové okno. Rizalit traktuje v přízemí dekorativně řešená hlazená plocha s medailonem. Ten opatřen motivem tančící ženy a po obvodu lemován úzkou půlkruhovou markýzou. Pod okny probíhá kordónová římsa.Po stranách rizalitu je po jednom okenním otvoru s okny stejné konstrukce jako ve vstupním průčelí, tj. čtyřkřídlé, dělené do kříže. V suterénní poloze rizalitu jedno sklepní okno. Uchována autentická okna kastlíkové konstrukce pod bílým nátěrem, osazené ve špaletách, lemovány plochými šambránami. Sklepní okna rámová, barevně diferentních nátěrů Zachována rovněž konstrukce vikýřů s řezbou z kónických prvků na postranních a čelních plochách. Originální autentické měděné svody s řemeslně propracovaným detailem sběračů a ozdobné, na vnitřní hranu posazené okrasné mřížky. Dekorativně působí komínová tělesa s límcovými hlavicemi.Na římsovitých prvcích a dekorativních vpadlých partiích je aplikovaná hlazená omítka se záměrem vytvoření kontrastu ke strukturované omítce ploch. Vysoký sokl, obíhající fasády, je z pemrlovaných červených žulových bloků. Sokl jižního průčelí pouze v omítce.