kamenný kříž

Na jižním okraji obce, v remízku při cestě ke statku, stojí kamenný kříž osazený na plintu a štíhlém hranolovém soklu. Sokl sestává z patky s jedním vyžlabením v horní části, vysoké střední části s nápisovou deskou a ortogonálně stlačenými volutami, zdobenými píšťalami a reliéfy hroznů po stranách a z mohutné vyložené profilované římsy. Nápisová deska je v horní části obloukovitě ukončená, ve cviklech jsou osazeny rozety, uprostřed vysekán křížek. Na desce je vysekán majuskulní nápis: ANNO 1802 HAT / DER EHRBARE NAC / HBAR MATHIAS / SCHMID DIESES CREVZ / ZVR VERMEHRVUNG / DER EHRE GOTTES / AVFRICHTEN LASSEN / VND ZVR ERHALTVNG / DESSELBEN EINE / STIFTUNG GEMACHT (Roku 1802 nechal tento kříž postavit ctěný soused Mathias Schmid z úcty k Bohu a k jeho údržbě zřídil nadaci). Ze soklu vyrůstá latinský kříž s rovným ukončením břeven a širší kvádrovou patkou. Na přední straně patky je v obloukovitě završeném rámu reliéf Sedmibolestné Panny Marie oděné v bohatě zřaseném plášti. V horní části vertikálního břevna umísněna nápisová páska se sekaným nápisem v kapitále I: N: R: I:, na bočních stranách horizontálního břevna provedeny plastické terčíky. Korpus Krista je symetricky formován do tvaru písmene Y, hlava s trnovou korunou a zavřenýma očima je nakloněna k pravému rameni. Na plastice jsou propracovány anatomické detaily, bederní rouška je symetricky řasená, bez rozevlátí. Pod nohama Krista je reliéfní lebka se zkříženými hnáty, kolem hlavy „jehlovitá“ svatozář. Zadní strana je hladká, kříž je vysekán z krumlovského pískovce.