kamenný most

Gotický kamenný most se sochami je situován přes řeku Otavu v blízkosti historického jádra města, spojující vnitřní město s Pražským předměstím. Kamenný most se nachází na území městské památkové zóny Písek. Kamenný most v Písku je Národní kulturní památkou od 19.4.1989. Na mostě se nachází socha sv. Jana Nepomuckého, která je nejstarší, dále sousoší kalvárie z roku 1757 od čimelického sochaře Jana Karla Hammera. Na protilehlé straně se nachází socha sv. Anny Samotřetí a socha sv. Antonína Paduánského. Před mostem na jižní straně, proti proudu, se nacházejí ledolamy s dřevěným obložením, které jsou součástí kulturní památky. Sochy včetně kříže na mostě nejsou originály, jedná se o kopie. Originály jsou zapůjčeny do Prácheňského muzea v Písku a jsou umístěny v rámci expozice Prácheňského muzea „Obrazová galerie českých panovníků“