kaple

Jednolodní obdélná kaple s odsazeným pětibokým presbyteriem, připojená na konec východního křídla zámku. Štítové vstupní průčelí obrácené do nádvoří je řešeno dvouetážově. Fasádu člení výrazné lisenové rámy ve tři obdélná převýšená pole. V prostředním poli je vsazen pravoúhlý kamenný portál s ušima, kapkami a patkou. V něm se zachovaly bohatě zdobené dvoukřídlé empírové dveře. Křídla jsou členěna zvlněnými dělícími příčníky do tří výplní. Horní výplň zdobí motiv mříže v podobě slepé arkatury z přetínavých hrotitých oblouků. Klapačka uprostřed má podobu atypického sloupku s hlavicí zavázanou do nízké zubořezové římsy. Zachovalo se i historické kování. Nadpraží portálu tvoří hladký vlys a segmentový fronton s Chrustogramem IHS v oválné svatozáři. Nad portálem okno v kamenném, segmentově ukončeném ostění s lištou. Zasklení šestihrany do olova je přiloženo k vnějšímu kovovému rámu členěnému do 2 x 3 polí . V bočních polích fasády po stranách okna jsou prolomeny půlkruhové výklenky se šambránou, zakončené konchou na pásce. Štít (v detailu porušen pozdější zjednodušující úpravou) sedí na výrazné římse překryté stříškou. Střední pole tvoří edikula s lisenovým rámem a trojúhelným štítem (profil zničen), k ní z boků přiléhají trojúhelná křídla. Uprostřed štítu malé oválné okénko. Ve vrcholu štítu je vsazen kamenný podstavec s kovaným dvouramenným křížem. Boční stěnu kaple prosvětlují dvě vysoko položená půlkruhová okna, shodné okno osvětluje z téže strany i presbytář. Na rozhraní lodi a presbytáře je vdo střechy vsazen polygonální sanktus v podobě věžičky s lucernou a bání, zakončenou vysokou hrotnicí.