kaple

Při severozápadním okraji jádra, při cestě ke hřbitovnímu kostelu sv. Václava a silnici směr Teplá, stojí slohově čistá novorománská kaplička. Drobná zděná omítaná stavba zbudovaná na obdélném půdorysu, na bočních stranách zakončeném polokruhem. Střecha centrální obdélné části sedlová krytá plechem, překřížená vyšší sedlovou střechou ukončenou polokuželovými valbami nad polokruhovým zakončením bočních stran stavby, krytina plech. Stavba je členěna nízkým předstupujícím soklíkem a hladkou korunní římsou podloženou oblounkem a masivním obloučkovým vlysem. Vstupní portál ukončen obloukem, s ustupujícím oblouny a výžlabky profilovaným ostěním s náběžními římskami, na stranách po jednom korintském polosloupu, navazuje archivolta s vejcovcem s rostlinným motivem. Dveře dřevěné dvoukřídlé profilované, v horní polovině prosklené s dekorativní mříží, za lícem zdiva. Před vstupem dva kamenné stupně. Římsa nad tympanonem rovná, profilovaná. Štít s obloučkovým vlysem, trojúhelníkový. Ve vrcholu štítu kovový dvouramenný kříž. V polokruhových bočních stranách vždy tři okénka ukončená obloukem. Zadní strana obdélné centrální části hladká, s rizalitem krytým sedlovou stříškou. Pod štítem kruhový otvor. V interiéru Pieta a dvě novorománská klekátka. Výrazně čistá drobná architektura novorománského slohu, včetně dochovaného interiéru téhož stylu. Kolem kapličky na poč. 20. stol. procházela parkově upravená cesta (i okolí) ke kostelu sv. Václava.