kaple Bolestné Panny Marie

Kaple Panny Marie Bolestné stojí v obci Stachy, u potoka poblíž zástavby obce, mezi kostelem a autobusovým nádražím. Je to ukázka zachovalé barokní kaple s typickým členěním fasády pilastry a římsami s čabrakami. Střecha mansardová, krytá šindelem, z ní šestihraná zvonička s cibulovou bání, také krytou šindelem. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s velmi mělkým trojbokým závěrem, orientována k západu. Vstupní východní průčelí je otevřeno segmentovým vstupem rámovaným o bdélnou štukovou šambránou rozšířenou do uch s čabrakou. Vstup uzavírá na vnitřním líci kovaná mříž. Průčelní stěnu dělní dva úzké pilastry zakončené římsovou hlavicí, pod vrcholem pilastru štuková čabraka. Průčelí ukončuje nízká profilovaná korunní římsa krytá plechem. Zpoza římsy vyrůstá převýšený trojstupňový volutový štít, rozdělený dvěma profilovanýma římsama. Spodní část dělí dva úzké pilastry zakončené římsovou hlavicí, mezi pilastry mělká vpadlina s půlkruhovým ukončením, ve vpadlině obraz Korunování Panny Marie malovaný na dřevě.Střední lichoběžníková i vrcholová půlkruhová část štítu hladké, nezdobené. Hrana štítu oplechovaná. Odsazeným půlkruhovým nárožím připojena boční stěna, dělená dvěma úzkými pilastry s římsovou hlavicí. Mezi pilastry je prolomeno menší kasulové okno se zúženým půlkruhovým ukončením, ve vpadlině obraz Korunování Panny Marie malovaný na dřevě.Střední lichoběžníková i vrcholová půlkruhová část štítu hladké, nezdobené. Hrana štítu oplechovaná. Odsazeným půlkruhovým nárožím připojena boční stěna, dělená dvěma úzkými pilastry s římsovou hlavicí. Mezi pilastry je prolomeno menší kasulové okno se zúženým půlkruhovým zakončením a štukovou hladkou šambránou. Stěnu ukončuje nízká profilovaná podstřešní římsa, obíhající i stěny závěru. Závěr velmi mělký, trojboký, stěny hladké, nečleněné, bez otvorů. Sedlová mansardová šindelová střecha, nad závěrem zvalbená. Ze středu hřebene roste šestihranná dřevěná lucerna, původně patrně sloupková s otevřenými prostupy půlkruhově ukončenými, prostupy dnes zabedněny. Šindelová cibulová střecha na jehlancové základně, završená oválnou paprsčitou svatozáří s mariogramem. Kaple stojí na hladce omítaném soklu, vyrovnávajícím nerovnost terenu.