kaple Nejsvětější Trojice

Kaple Nejsvětější Trojice se nalézá v jihozápadní části města Roudnice nad Labem a přiléhá těsně k okolní zástavbě. Pravděpodobně pochází z počátku 19. století. Hmota zdiva je tvořena především sbíraným a lomovým kamenem – opukou místy doplněnou pálenými cihlami žluté a červené barvy spojovanými vápennou maltou. Sokl byl pravděpodobně vyzděn z pálených cihel. Kaple Nejsvětější Trojice je stavba obdélného půdorysu ukončená sedlovou střechou. Krytinou je červená pálená taška bobrovka. Stavba se zdvihá na zděném omítnutém sokl. V průčelí objektu je dominantní půlkruhem sklenutý vstup s dřevěnými dvoukřídlými vstupními dveřmi se světlíkem. Vstup spočívá v lizénovém rámu, který vertikálně vychází ze soklu stavby a v horizontální rovině pod korunní římsou obíhá celou stavbu. Štít nad vstupem je profilovaný trojúhelný. Na vrcholu je osazen jednoduchý kamenný latinský kříž. Jihozápadní stěna je členěna jen soklem, a pod římsou již zmiňovaným horizontálním páskem. Zbylé stěny přiléhají k okolní zástavbě. Stávající omítka je hladká, okrové barvy. Vstupní dveře do kapličky jsou dvoukřídlé, s půlkruhovým nadsvětlíkem dřevěné konstrukce ve tvaru slunce. Poutec je zdoben profilovanou římsou se zubořezem. Dveřní křídla jsou rámové konstrukce. Každé křídlo má ve spodní části vertikální kazetu zdobenou drobnými vertikálními oblounky. Nad kazetami je profilovaná římsa. Horní polovina dveří je prosvětlena dvěma řadami šesti vertikálních otvorů nad sebou. Otvory mají zaoblené konce s drobným odskokem. Levé křídlo je opatřeno hladkou klapačkou vrcholící na poutci stylizovaným klenákem. Dveřní výplň je opatřena olejovým nátěrem hnědé barvy. Z průčelí vystupuje malá předzahrádka oplocená umělecky kovaným plotem. Vertikální pruty jsou nýtované k horizontálním prutům a jsou ukončeny šípovými hroty. Nosné pruty jsou ukončeny šiškami. Mezi vertikálními pruty jsou voluty z ohýbané pasoviny. Vstup je řešen dvoukřídlými kovanými dvířky stejného charakteru. Celý komplex předzahrádky a kapličky stojí na vyvýšeném fundamentu. Stávající podoba fasády není původní, byla v minulosti poněkud pauperizována. Průčelní pilastry obsahovaly původně čabrakové hlavice, které se na současném objektu nenacházejí. Stejně tak v oblouku nad vstupem byl vyznačen klenební pas se zvýrazněnými klenáky v patce a s výrazným hlavním klenákem. Také korunní římsa kaple byla výrazněji profilovaná.