kaple Panny Marie

Kaple zaujímá střední část ulicovitě rozšířené návsi. Objekt založený do pozvolného svahu. Neorientovaná jednolodní zděná omítaná stavba (podélná osa vedena zhruba ve směru S-J s oltářem na jižní straně) na obdélném půdorysu s trojboce uzavřeným neodsazeným presbytářem, k němuž v podélné ose přiléhá nižší pětiboce ukončená sakristie. Loď tvoří s presbytářem jeden celek, presbytář není oddělen ani v interiéru (vítězným obloukem či jinak). Loď i presbytář překryty společnou sedlovou střechou, v závěru s polygonální valbou, krytina eternitové šablony (pod ještě na východní straně šindel), na sakristii nízká sedlová střecha s valbami nad závěrem (pozinkovaný plech). Nad středem severní fasády lodi vložena mohutná hranolová věž, jejíž severní fasáda lícuje s průčelím lodi a k jejímž bokům jsou přisazena drobnější ozdobně vykrajovaná křídla; věž vrcholí polygonální cibulovou bání s osmibokou lucernou, další cibulí, makovicí a křížem, krytina: pozinkovaný plech. Fasády člení předsazený sokl vyzděný z lomového kamene a průběžná zděná nevýrazně předsazená korunní římsa (pouze na severní straně má profil výraznějšího fabionu). Omítky fasád štukové. Hlavní severní průčelí člení lisénový rám se zalamovanými a zvlněnými rohy; v jeho středové ose umístěn pravoúhlý vchod, architektonicky rámovaný jednoduchými pilastry, na kterých spočívá plošná, překladově pojatá římsa s omítkovým naznačením trojúhelného štítu, pod římsou provedeny v omítce 2 letopočty (1856 a 1928). Nad vstupem kruhové okno, osvětlující prostor kruchty. Severní štít je složený ze dvou dílů přisazených k věži, spočívajících na spojité obdélné základně ukončené fabionovou římskou, vnější obrys ramen vykrajovaný a na čele provázený štukovým páskem. V jižní části podélných stěn kaple dvě dvojice oken v hluboké špaletě - spodní okna na výšku obdélná s mírně stlačeným záklenkem, horní okna nízká s půlkruhovým ukončením. Do podkruchtí ústí od Z i V nízké okno s půlkruhovým záklenkem, podobné okno i v úrovni kruchty v obou těchto stěnách. V ose závěru presbytáře menší kruhové okno. Interiér sakristie osvětlený od západu na výšku obdélným oknem s půlkruhovým záklenkem v hlubší špaletě a od jihu oknem kruhovým. Na věži hladké omítky, fasády člení lisénové rámy s odsazenými čtvrtobloučky, korunní římsa nevýrazně předsazená na čele šikmo podseknutá. Druhé patro věže bez oken, ve 3. patře na S, Z a V straně po jednom obdélném okně s půlkruhovým záklenkem, vloženým do rokokově zvlněných šambrán s uchy a vrcholovým klenákem; v horní části 3. patra na každé straně kruhový ciferník. Stavební vývoj Osada je v písemných pramenech poprvé zmíněna v roce 1356. Stávající kaple byla postavena v roce 1856. S největší pravděpodobností měla svého předchůdce. Z doby výstavby zachované obvodové zdivo lodi a presbytáře (bez severní části), krov a strop; soudobá asi všechna okna. Sakristie byla postavena snad v těsné návaznosti; vstup a okno autentické. Blíže severnímu průčelí byla ve střeše asi šestiboká věžička, po níž zůstal zachovaný základový rošt. V roce 1928 byla prodloužena loď (v rozsahu rozšířené části podkruchtí) a společně postavena nová zděná věž; krov věže, stropy, historizující členění fasád, vstupy a okna původní. Nově asi tehdy postavena jižní část kruchty.