kaple Panny Marie

Kaple vystavěná při hlavní silnici do Svitav se nachází ve střední části města, nedaleko od severněji položeného hlavního náměstí, v místě spojení ulic Chorinovy a Moravské. Jedná se o menší zděný objekt vystavěný nad obdélným půdorysem. Průčelí je završeno trojúhelníkovým štítem, na jehož ose je zahlouben nikový výklenek. V něm je vsazena deska s malbou Panny Marie s Ježíškem. Na ose stěny je proražen obdélný vstup se segmentovým záklenkem, lemuje jej šambrána, dveře jsou dřevěná dvoukřídlá, jištěná novodobou kovanou mříží. V obou bočních stěnách jsou prolomeny půlkruhová okna, zvýrazněna šambránou a podokenní římskou. Všechny čtyři stěny kaple jsou pojednány lisenovým rámcem, korunní římsa je výrazně předsazena, sokl je obložen nově pískovcovými deskami. Střecha je sedlová, nad zadní částí zvalbená. Kryje jí plechová krytinoa, položená také na korunu vyzděného štítu. Na hřebeni střechy je vyneseno oplechované šestiboké tělo sanktusníku, ukončené malou cibulí s hrotem a křížem. Interiér kaple je plochostropý.