kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie je drobnou stavbu o šíři hlavního průčelí 2,58 m a délce 2,73 m. Výše hlavního průčelí je asi 5 m. Je vystavěna na půdoryse nepravidelného šestiúhelníka. Závěr kaple je pravidelný, trojboký. Hlavním průčelím je průčelí severní. Kaple tak není tradičně orientována. Orientace stavby probíhá ve směru sever – jih. Objekt je zastřešen sedlovou střechou, která je doplněna nad závěrem částí střechy stanové. Jedná se zde o tři strany osmibokého hranolu. Jako střešní krytina jsou využity bitumenové šablony - tzv. bonnský šindel. Krytina má černou barvu. Římsy a atika jsou oplechovány měděným plechem. Hlavní průčelí je bohatě plasticky členěno. Po stranách vstupu zaklenutého lehce stlačeným půlkruhem se nachází pilastry vynášející značně mohutné kladí. Architráv je velmi subtilní. Při okrajích vlysového pásu se nachází vlysy s květinovými motivy. Nad vstupem je umístěno zrcadlo rámované perlovcem. Po bočních stranách kaple a v oblasti jejího závěru je vlysový pás proveden jak prázdný. Větší část kladí je tvořena mohutnou římsou. Atika štítu má zvlněný tvar a je rámována úzkou římsou. Ve střední části štítu je umístěno vpadlé zrcadlo oválného tvaru. V něm je umístěn dřevěný polychromovaný reliéf. V jeho středu se nachází symbol Srdce Ježíšova, hořící srdce s křížem v horní části. Ze srdce ve všech směrech pravidelně vychází paprsky symbolizující milost. V horní části výjevu jsou umístěny ruce se stopami po ukřižování. V dolní části jsou umístěny symboly nohou se stigmaty. Reliéf je chráněn jednoduchým novodobým zasklením. Pod vrcholem štítu se nachází drobná nika s novodobou polychromovanou soškou Panny Marie. Ze spodní strany niku rámuje jednoduchá římsa. Nika je opatřena zasklením staršího provedení. Štít kaple vrcholí liliovým křížem, který je po stranách obou břeven opatřen symbolickými trny. Kříž je ve velmi dobrém technickém stavu. Patrně je novodobý. Vstup do kaple je opatřen historickou dvoukřídlou kovanou mříží. Boční fasády jsou opatřeny téměř shodným plastickým dekorem jaké má průčelí hlavní. Schází zde ovšem vlysy s květinovými motivy a perlovcová zrcadla. Vlysy jsou zde provedeny jako prázdné a zrcadla mají jednoduchý geometrický charakter. V interiéru kaple je celkem pět nik různé velikosti. Největší jsou protilehlé niky, které jsou provedeny v západní a východní stěně. V každé straně závěru je taktéž umístěna jedna nika, střední z nich je výrazně větší. Pod ní je drobná zděná menza. Interiér je zaklenut křížovou klenbou. Podlaha je provedená z keramických dlaždic. V ploše podlahy jsou použity dlaždice s šachovnicovým dekorem. Po okrajích jsou rámovány dlaždicemi s motivem meandru. V interiéru se nedochovalo žádné historické vybavení. Je zde pouze druhotně umístěna socha ženy objímající korpus kříže. Stěny kaple jsou vybílené. Pouze klenba je opatřena modrým nátěrem symbolizujícím nebe a motivy hvězd. Fasády jsou opatřeny nátěrem světle béžového odstínu.