kaple Proměnění Páně, se hřbitovem a pomníkem z roku 1866

Areál kaple Proměnění Páně se nachází v centru města, jižně od Starého náměstí, v místech někdejšího městského hřbitova s původní hřbitovní kaplí. Takřka pravidelný obdélný půdorys areálu leží mezi souběžně běžícími ulicemi Anatola Provázníka a Na Trávníku, určujícími tak východní resp. západní frontu areálu. Jeho hranice vymezuje zděná ohradní zeď se dvěma přístupy z ulice A. Provazníka a jedním z ulice na Trávníku. Areál je obklopen zástavbou. Součástí areálu jsou kaple Proměnění Páně, objekt někdejší márnice, pomník obětem z roku 1866 a ohradní zeď, do níž jsou osazeny čtyři náhrobní desky. Objekt kaple není orientován, jeho podélná osa leží v severojižním směru, presbytář je na jihu. Márnice je vložena do severozápadního koutu areálu, do průběhu ohradní zdi. Hlavní vstup do areálu je z ulice A. Provazníka, je proražen v úseku severní zdi při severovýchodním nároží areálu. Vstup z ulice Na Trávníku, vedený vedle objektu márnice v severním průběhu ohradní zdi, a stejně tak vstup z ulice A. Provázníka zhruba v polovině délky východního úseku zdi, byly provedeny patrně až dodatečně. Pomník událostí z roku 1866 je volně osazen v jihozápadním sektoru areálu, orientován je k východu.