kaple Růžencové Panny Marie (sv. Jana Nepomuckého) se soškou sv. Floriána

Soliterní stavba v centru obce u mostu přes náhon a říčku Tichá Orlice. Stavba je zděná, na centrálním osmibokém půdorysu s připojeným výstupkem schodiště, završená mohutnou oplechovanou cibulovitou bání s lucernou. Hladce omítané stěny člení lisenové rámy, okna mají mělké segmentově zakončené špalety bez šambrán a kamenné profilované parapety. Zasklení členěné drobnými tabulkami se stylizovaným trojlistem (kruhy) je v subtilním kovovém rámu. Sokl stavby z pískovcových kvádrů, průčelí završuje hladký vlys a profilovaná podstřešní římsa. Hlavní vstup je orientován k severu, jeho pískovcový portál, vtěsnaný mezi liseny, s ušima a trojitou lištou po obvodu je doplněn rozeklaným segmentovým frontonem, v němž je vložena mělká segmentová nika pro polychromovanou sošku svatého Floriána (v současnosti sejmuta a uložena ). V úzkém vlysu v nadpraží je červeně vyznačené vročení:“ Léta Páně – 1825-„. Dveře jsou nepůvodní, dvoukřídlé, s kovanými mřížkami. Vstup na schodiště je v jednoduchém pravoúhlém pískovcovém ostění. Socha sv. Floriána: pískovec, podživotní velikost, barevná polychromie. Světec v obvyklém ikonografickém pojetí, římský voják s helmicí na hlavě, levou rukou přidržuje praporec, pravou symbolicky vylévá vodu z drobného vědra na hořící dům. Na zadní straně kruh na uchycení sochy do výklenku. Interiér: Hladké stěny bez výzdoby člení pouze sokl (t.č. kvůli vysychání zbavený omítek) a profilovaná římsa pod kopulí. Uprostřed kopule je drobné kruhové zrcadlo , v němž zavěšeno novodobé svítidlo. Vybavení kaple nepůvodní, podlaha také – mramorové dlaždice. Schodiště do podkroví je dřevěné, vřetenové, původní, vstup do podkroví bez dveří. Nad rubem cihelné kopule, vyztužené pasy je umístěn krov báně, s věncem na obvodové zdi a základovým křížem. Na něm je vztyčena konstrukce lucerny ztužená trojicí prostorově se prostupujících ondřejských křížů. Zvon nedochován. Pod nynější plechovou krytinou dochována původní šindelová. V podkroví je uloženo jedno křídlo původního okna se zasklením šestihrany do olova.