kaple sv. Anny

Samostatně stojící kapli zasvěcenou sv. Anně v lázeňských lesích nad obcí Kyselka. Postavena byla v roce 1884 v pseudorománském stylu. Kapli z vděčnosti za své uzdravení zdejšími prameny nechala vystavět hraběnka Anna Nostitz-Rieneck. Kapli hojně navštěvoval také majitel zdejších lázní Heinrich Mattoni, který se zde denně modlil za uzdravení své nemocné dcery Kamily, která měla tuberkulózu. Kaple je postavena na obdélném půdoryse a zakončena půlkruhovou apsidou. Hlavní vstupní průčelí je završeno zvoničkou s jehlancovou střechou, mírně předsazenou na krakorcích. Z boku hlavní lodi a na nároží jsou opěrné pilíře. Vstup do objektu v západním štítovém průčelí je krytý portikem s dvojicí válcových kamenných sloupů nesoucích sedlovou střechu. Hlavní vstup je orámovaný pravoúhlým portálem, nad kterým je umístěn půlkruhový nadsvětlík. Vstupní dveře jsou kazetové, dřevěné, dvoukřídlé, ve střední části původně prosklené. Nyní je před nimi předsazená utilitární kovová mříž. Nad hlavním vstupem je v průčelí rosetové okénko. Fasáda kaple je z režných cihel v kombinaci neomítaných žulových kvádrů, členěná plochými lizénami, které navazují na opěrné pilíře, římsou a bosáží na nároží hlavního průčelí. Doplněna je o šambrány kolem okenních otvorů. Nad zdvojenými okenními otvory v lodi je vždy vpadlý rovnostranný kříž. Okna kaple jsou zakončená půlkruhovým záklenkem a v lodi jsou zdvojená se středním sloupkem s korintskou hlavicí, v presbytáři pak jsou jednoduchá. Střecha kaple je sedlová, krytá břidlicovými šablonami, nad presbytářem je střecha valbová.