kaple sv. Barbory

Zděná hladce omítnutá sakrální stavba centrální kaple s půdorysně oválnou lodí, při západním průčelí vstup v hranolovém rizalitu se zvonicí, k severnímu a jižnímu průčelí stavby přisazena dvojice přízemních přístavků. Vstupní rizalit dvoupodlažní, hranolový s konkávně vybranými nárožími, vrcholí odsazenou čtyřbokou zvonicí s valbovým zastřešením. Západní průčelí (hlavní) rytmizováno svazkovými pilastry s kamennými korintskými hlavicemi vynášejícími bohatě profilované kladí. V ose průčelí hlavní vstup s kamenným ostěním jednoduché profilace, nad dveřním otvorem segmentově vzedmutá římsa s hladkou plochou supraporty. Ve 2. NP rizalitu prolomeno okno osvětlující kruchtu, okenní otvor rozměrný, výškově obdélný, uzavřený segmetovým obloukem, šambrána s lemovou páskou a ušima, otvor zvýrazněn nadokenní segmentovou římsou a hladkou suprafenestrou zasahující do přerušeného prostoru kladí. Napravo od hlavního vstupu osazena kamenná deska připomínající G. Casanovu, jehož údajný hrob se nachází v blízkosti kaple, nápis provedený v humanistické minuskule s výzdobou jemného rytého vegetabilního dekoru: “+ / Jakob / Casanova / Venedig 1725 / Dux 1798” pod nápisem symetricky rozevřená vavřínová snítka. Pamětní deska pochází z poslední čtvrtiny 19. st. Všechna průčelí zvonice jsou po stranách oken zdobena iónskými pilastry s tryglyfy vynášejícími profilovanou korunní římsu. Okna jsou zvuková, výškově obdélná uzavřená plným obloukem usazená ve vpadlém prostoru, s šambránou s ušima a profilovaným parapetem. Ve vrcholu zaklenutí okna stylizovaný hlavní klenák a hladká plocha suprafenestry. Zvonice má stanovou střechu krytou pálenou bobrovkou na husté laťování, na vrcholu střechu osazen kovový latinský kříž. Chrámová loď je v exteriéru opatřena šesti opěráky, interiér osvětlen šesti okenními otvory výškově obdélnými uzavřené segmentem, se segmentovou nadokenní římsou nad hladká plochou suprafenestry. Zasklení novodobé do kovových nosníků, vitraje z l. 1918-19 nedochované. Loď zastřešena kopulí s lucernou, krytina pálená taška bobrovka, stříška lucerny oplechována vrcholí zdobným patriarchálním křížem. Přístavky zděné, obdélného půdorysu, vstup vždy v západním průčelí, dveřní otvory s kamenným ostěním s páskou a ušima, střecha pultová s pálenou krytinou. Interiér, v prostoru vstupního rizalitu předsíň, přístup na kruchtu šnekovým dřevěným schodištěm. Chrámová loď okrouhlá, prostor rytmizován hladkými pilastry s iónskými hlavicemi vynášejících římsu při okraji kopule. Kopule členěna geometrickými rámci sbíhajícími se u lucerny, zastropení lucerny s nástěnnou malbou Božího oka s paprskovou gloriolou. Prostor oltáře v hluboké nice s konchou, k východu orientované. Dlažba kamenná, v podlaze několik náhrobních kamenů, obtížně čitelných.