kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple se nachází ve středu města Protivín, při zámku čp. 1. Kaple je součástí zámeckého areálu – svou zadní jižní stranou přiléhá k domu čp. 9. Kaple je orientována k severu, do přilehlého náměstí. Památková ochrana se vztahuje na kapli včetně pozemku jčř. 3/4. Zděná, omítaná vstupní kaplička má průčelí s vysokým, prostorným obloukovým vstupním výklenkem. Nápis na špaletě vstupního záklenku dnes zní: GLorIae oMnIpotentIs DeI BoheIIiae patrIs a C Wenceslai pro CVraVI. Nejspíše pozdější přemalby nesou vinu na chybách v nápisu, který tudíž není beze zbytku srozumitelný a dá se přeložit takto: K slávě všemohoucího Boha, otce Čech, (a také sv.) Václava jsem se staral (jsem spravoval). Chyba je ve slově „BoheIIiae“, kde došlo ke zkomolení písmene M, a v části „a C Wenceslai pro curavi“. Nápis v dnešním znění nese chronogram 1776 (pokud nepřičteme zkomolené M = 1000). Průčelí i boční stěny otevřené oblouky jsou hladké, nesou iluzivní malbu architektury – pilastry s kompozitními hlavicemi, které po stranách výklenků podpírají malovanou římsu. Průčelí je vyvrcholeno baldachýnovým štítem, ve středu odstupněným. Mansardová stříška je kryta taškami – pálenými bobrovkami. Klenba kaple je zrcadlová s malbou hvězdného nebe. V patě klenby probíhá malovaná římsa. Na vnitřních stěnách kaple jsou malované pilastry a arkády. Uvnitř kaple stojí na kamenném hranolovém podstavci pískovcová polychromovaná socha sv. Jana Nepomuckého v téměř životní velikosti, v obvyklém postoji a pojetí.