kaple sv. Jana Nepomuckého

Návesní kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází ve významné památkové rezervaci v obci Malé Chrášťany, uprostřed obce na návsi. Zděná stavba, postavená na čtvercovém půdorysu zednickým mistrem Šebestiánem Brennerem společně se štíty statků čp. 4 a 5, tj. v letech 1860 - 1862 (dle ústního sdělení Vojtěcha Brožky, M.Chrášťany). Kaple je orientovaná k západu. Hranolové, směrem vzhůru se mírně zužující těleso kaple vyrůstá ze zvýrazněného soklu, na vstupní straně nestejné výšky. V ose východního průčelí je prolomen obdélný, segmentově uzavřený vstup bez ostění zasahující do soklu. Portál se zužujícími se špaletami je osazen jednoduchými příčkovými dveřmi. Stěnu průčelí uzavírají rovně zkosená nároží, boční stěny i závěr kaple nečleněné, bez výzdoby, zadní nároží rovněž rovně zkosená. Východní a západní průčelí kaple ukončují trojúhelníkové bedněné štíty, na něž dosedá sedlová střecha, krytá betonovými tvarovanými taškami. Ze středu hřebene střechy vyrůstá dřevěná sloupková lucerna, jejíž stěny uzavírají dřevěné žaluzie, lucernu uzavírá provizorní plechová kuželová stříška. Dle projektu má být nahrazena oplechovanou jehlancovou střechou s rozšířeným spodním okrajem, bedněné štíty má nahradit zděný štít či jehlancová střecha.