kaple sv. Kříže

Kaple byla umístěna na okraji města na příjezdu hlavní silnice od Chrudimi, poblíž patrové budovy špitálu, kde se komunikace rozbíhaly do dvou směrů, sledujíce vřetenový tvar centrální zástavby. Je jakýmsi protějškem raně barokní kaple sv. Jiří na opačném konci města, při silnici na Čáslav. pískovcovými kvádry, hladké stěny ukončuje výrazný obloučkový neorománský vlys pod korunní římsou. Průčelí je široce rozevřeno půlkruhově zaklenutým otvorem, lemovaným dvěma toskánskými polosloupy, vyplněným prosklenou mřížovou stěnou s dveřmi a vnější ochrannou kovovou mříží. Ve cviklech jsou osazeny dva oválné terakotové erby ( šporkovský a věžníkovský) a pod vrcholem reliéfní letopočet 1884. Na erbu I.G.V.S což asi znamená Iohann Graf von Sporck. Boční stěny prosvětlují vysoká půlkruhově zakončená okna v edikulových šambránách, s drobným prosklením pevného rámu v ortogonálním rastru. Vnitřní prostor o rozměrech 230 x 240 cm je zaklenut valenou klenbou s párem vstřícných výsečí nad okny. Stěny jsou opatřeny hladkými omítkami, podlaha cementovou šestibokou dlažbou s obvodovým cihelným pásem. Při zadní stěně je vyzděna menza s římsovým zakončením a úzce okosenými nárožími.