kaple sv. Martina

Kaple sv. Martina se nachází v severovýchodní části Strakonic. Je součástí domova důchodců, bývalého městského špitálu. Jedná se o jednoduchou stavbu z počátku 18. století. Exteriér: Jednoduchá stavba kaple sv. Martina se nachází v areálu Siebertského ústavu. Severní stěnou je kaple obrácena do Lidické ulice, na východní straně je brána do areálu, z jihu dvůr. Ze západu je kaple spojena s budovou domova důchodců. Orientovaná kaple je zastřešena valbovou střechou s bobrovkovou krytinou, na hřebenu střechy začíná sanktusová osmiboká věžička s malým zvonem. Střecha věžičky je ukončena jednoduchým křížem. Z jihu je přistavěna malá obdélná sakristie. Severní stěna kaple směrem do ulice začíná v přízemí nízkým soklem. Po pravé straně je prolomen kamenný pravoúhlý vstupní portál, který má v nadpraží vytesán letopočet AN(N)O DOMINI MDCCXIII (1713). Vstupní otvor je osazen dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi. Po stranách je portál zčásti zazděn pilastry, které pokračují i do patra a rámují okna v patře. Tři souměrná polokruhově zaklenutá okna jsou umístěna v hlubokých špaletách. V řadách pod okny v patře jsou v přízemí umístěna ještě dvě zamřížovaná polokruhová okna. Zbytek průčelí je hladký, ukončuje jej profilovaná korunní římsa. Před uličním průčelím stojí na chodníku kříž na kamenném podstavci, který však není součástí dané KP. Východní stěna kaple je hladká, pouze po levé straně v patře je členěna polokruhově zaklenutým oknem. Stěnu opět ukončuje profilovaná korunní římsa. Na jižní straně na hmotu vlastního kaple navazuje v pravé části bývalá sakristie dnes sloužící jako sklad. V levé části přízemí je pultová stříška kryjící vstup do objektu. Průčelí je hladké s fabionem, prolamují jej pravoúhlá okna a polokruhově zaklenuté okno.