kaple sv. Václava

Pozdně barokní návesní kaple sv.Václava je situována při severozápadním rohu prostorné návsi. Postavena byla ve 2.polovině 18.století. Zakreslena je v císařském otisku stabilního katastru z roku 1827. V písemných pramenech je doložena oprava kaple v roce 1877 a v roce 1879 výsadba okolních lip. Netypickým řešením kaple je dvojice nik a skutečnost, že hlavní průčelí kaple není obrácené ke středu návsi, ale na opačnou stranu, její menší a méně exponovanou část. Jde o zděnou kapli typu výklenkových kapliček. Po 2. světové válce zde byla umístěna lidová socha sv. Václava, údajně pocházející z kostela v Sedlci. Původní vybavení kaple není známé. Zděná kaple obdélného půdorysu je postavena na odsazeném soklu. Pilíř kaple včetně soklu je na obou širších stranách svisle členěn při nárožích pilastry, zdobenými čabrakovými hlavicemi, všechna čtyři nároží jsou zaoblena. Vodorovné členění zajišťuje soklová a dvojitá profilovaná korunní římsa. V ose severního hlavního průčelí je vynechána hluboká obdélná nika zakončená odsazenou valenou klenbou. Nika je zvýrazněna profilovanou šambránou a parapetní římsou, oblouk vrcholí svazkovým klenákem. Opačné průčelí je prolomeno mělkým půlkruhovým výklenkem s konchou, se stejným orámováním jako na severní straně včetně svazkového klenáku. Boční průčelí kaple jsou užší, se stejným členěním, doplněným svislým rámcem mezi pilastry s konkávním vykrojením v horní a dolní části, přičemž horní profil je doplněn čabrakou. Kaple je zakončena na severní a jižní straně trojúhelnými štíty s hlubokou trojúhelnou vpadlinou profilovaně rámovanou. Spodní plocha vpadliny je opatřena krycím plechem. Sedlová stříška je kryta pálenými taškami bobrovkami korunově kladenými. Kaple vrcholí železným křížkem s bohatou paprsčitou svatozáří.