kapucínský klášter

Klášter je situován na mírně svažitém terénu při úpatí Petrova. Nepravidelně utvářený areál kláštera sestává z kvadratury a z tzv. Trenkova křídla. Budova kvadratury se přimyká k západní stěně původně klášterního kostela a na její východní křídlo na jižní straně za závěrem kostela navazuje příčné zadní (později přistavěné) křídlo. Trenkovo křídlo areál uzavírá na severozápadní straně, svou vstupní fasádou se obrací do prostoru Kapucínského náměstí a na západě se přimyká k sousední budově. Budova konventu, která uzavírá téměř čtvercový rajský dvůr, a zadní křídlo jsou jednopatrové, Trenkovo křídlo je částečně jedno- a částečně dvoupatrové. Čtyřkřídlá konventní budova je jedno- či dvoutraktová a více či méně předstupující jižní konce západního a východního křídla narušují pravidelný průběh kvadratury. Východní křídlo, které tvoří pouze úzká chodba, na severu vybíhá přízemním úsekem až ke vstupnímu průčelí kostela, kde je v něm prolomen vstup do konventu. Křídlo je zde spojeno s Trenkovým křídlem pomocí vstupní brány s ústředním, půlkruhově završeným vjezdem a bočními pravoúhlými vstupy. Budova konventu je plochostropá; zadní křídlo má v přízemí valené klenby s výsečemi. Průčelí jsou hladká, završena jsou profilovanou korunní římsou a prolamována jsou (vesměs v pravidelných intervalech) v přízemí většími obdélnými okny a v prvním patře menšími (v rajském dvoře částečně příčně) obdélnými okny (na severním křídle se uplatňují i okna se segmentovým záklenkem). Hlavní vstupy do konventu v severní a západní fasádě, které mají obdélné nadsvětlíky, jsou opatřeny hladkým olištovaným ostěním. Střechy jsou sedlové a valbové. Na jižní straně za budovou konventu je areál vymezen vysokou ohradní zdí, která je ve spodní části členěna slepou arkádou a v části horní řadou polopilířů. Na východní straně zeď přiléhá k jižnímu konci východního křídla kvadratury a je v ní prolomen segmentově završený průchod k jihovýchodnímu příčnému křídlu. Trenkovo křídlo je založeno na půdoryse písmene L s delším, do ulice obráceným dvoupatrovým severním křídlem mírně nepravidelného průběhu a kratším jednopatrovým západním křídlem, prostory jehož patra vyplňuje knihovna. Křídlo je jednotraktové a má valené klenby s výsečemi. K severnímu křídlu konventu je Trenkovo křídlo připojeno pomocí spojovací chodbičky, vyzdvižené na úrovni prvního patra, pod kterou probíhá klenutý průchod. Nádvorní průčelí jsou stejně jednoduchá jako průčelí konventu a prolamována jsou většími či menšími (v patře) obdélnými okny. V západní části je proražen vstupní otvor stejných forem jako u konventu. Západní křídlo je trojosé, člení jej lezénové rámy a v ústřední ose je proražen vstupní otvor s profilovaným ostěním, nad kterým v ose následuje nika. V bočních osách je v přízemí situováno čtvercové okno s ostěním. První patro je shodně rytmizováno třemi velkými obdélnými okny. Vnější průčelí je devítiosé a rytmizováno je okenními osami, které se v pravidelných intervalech střídají s lezénovými rámy. Okna s olištovanými šambránami s uchama mají jednoduše vykrajované parapetní výplně a zavšeny jsou trojúhelným frontonem (v prvním patře) či rovnou nadokenní římsou (ve druhém patře). Zóna přízemí vyrovnává svažitost terénu, na západní straně je prolamována vstupními otvory a většími okny s olištovaným ostěním, na východní straně menšími čtvercovými okny. Střecha je valbová, nad nádvorním průčelím je v ní prolomena řada vikýřů, na uliční straně několik menších střešních oken.