Karlov

Karlov, v písemných pramenech prvně připomínaný k roku 1386, se nachází samé hranici Královéhradeckého kraje s Libereckým, asi 3 km severním směrem od Staré Paky. Půdorysně se jedná o lesní lánovou ves v členitém kopcovitém terénu se zástavbou po obou stranách Karlovského potoka. Část zástavby je situována podél místních komunikací, jsou zde i některé samoty dříve bývalé hospodářské usedlosti. Při dolním konci Karlova se nachází areál zděné budovy vodního tzv. Vítova mlýna z roku 1892, který nahradil starší pravděpodobně roubenou stavbu z poslední čtvrtiny 18. stol. Nejhodnotnější a nestarší stavby pocházejí z doby od konce 18. do poloviny 19. stol., jsou roubené a s velmi zdobně provedenými lomenicemi dělenými vodorovně do několika střídavě skládaných pásů, doplněných vyřezávanými lištami a římsičkami. Patří mezi nejbohatší v rámci celých Čech. Tyto stavby doplňují mladší zděná stavení z přelomu 19. a 20. stol. Je zde však také dost objektů rušivých nebo stavebně upravených po polovině 20. stol. Mezi nejpozoruhodnější stavby patří roubený dům č.p. 24 z poslední čtvrtiny 18. stol. s poměrně vysokou světnicí a hambalkovým krovem pro lidové stavby netypicky s ležatou stolicí. Také lomenice a další tesařské a truhlářské prvky tohoto domu náleží k nejpěknějším,a to nejen v Karlově.