kasárna jezdecká

Jedná se o blokovou čtyřkřídlou budovu s vnitřním dvorem, ohraničenou ze severní strany ul. Emigrantů, ze západní strany nám. TGM, z jižní strany Husovou ulicí a z východní strany ul. Okružní. Všechna křídla mají v ose situovaný průjezd. Všechna křídla jsou zděná z fortifikačních cihel, mají měkkou hladkou omítku s nárožím s cihelnou omítanou pásovou bosáží. Fasády mají jednoduché členění, odpovídající urbanistickému kontextu i funkci objektu. Křídla jsou dvoupatrová, fasády jsou na výšku členěny soklem z pískovcových desek, patrovými hladkými římsami a profilovanou korunní římsou. Fasáda je členěna okenními otvory s kamenným hladkým ostěním. Původní okna byla desetitabulková, současná jsou převážně zdvojená, čtyřkřídlá, šestitabulková s pevným poutcem. V podsklepené části okenním osám odpovídá rytmus ležatých sklepních okének v soklu. Ve dvorních fasádách v patrech severního a jižního křídla jsou arkády chodeb. Tyto fasády jsou na výšku členěny soklem z pískovcových desek, patrovými hladkými mezipatrovými římsami a profilovanou korunní římsou (kladí má profilovaný architráv hladký vlys a profilovanou římsu). Arkády nejsou zdobeny šambránou, ale mírně vystupujícím pískovcovým hladkým parapetem. Arkády byly původně otevřené, před koncem 19. století, byly uzavřeny výplněmi. V současnosti je arkáda uzavřena v celé ploše dvojitým zasklením, s členěním 7 x 6 tabulek, střední část je řešena jako dvoukřídlé okno. Vnitřní výplň má 7 x 3 tabulky, otvíravá část má 3 x 2 tabulky. Při vnějších nárožích jsou osazeny osmiúhelné odrazníky, u jihovýchodního nároží chybí. Střecha valbová, se sklonem cca 45° s plechovou krytinou (původní byla z pálených tašek na husté laťování) s nástřešními žlaby. Komíny jsou omítnuté (omítka zvětralá) s ozdobným řádkem, nad severním křídlem je 14. komínů, nad východním křídlem 10 komínů, na jižní straně 16. komínů a na západní straně 9 komínů. Západní fasáda má 32 okenních os. Mezi 16. a 17. osou je hlavní průjezd s pískovcovým portálem s replikou dvoukřídlých segmentových dřevěných vrat. Portál je obdélný, s rustikovým orámováním (pískovcové kvádry jsou střídavě velké, cihelně jsou doplněny tak, aby byl portál obdélný) a profilovanou horní římsou. Druhá osa zleva je slepá, 1. a 3. osa v přízemí je slepá, a v 31. osa v patrech je slepá. Ostatní osy mají zdvojená, šestitabulková okna. V přízemí v 4.-28. ose jsou na oknech vystouplé zdobné původní mříže, v 29.-32. ose jsou mříže z pásoviny. Okenním osám odpovídají sklepní otvory,v 1. ose je ve zvětšeném otvoru plechová žaluzie větráku, v 2.- 4., 18.-19. a 28.-32. ose jsou zazděné, v 5. ose má sklepní otvor pískovcový překlad nad podezdívkou. Průjezd je vydlážděn žulovými kostkami, na dvou pasech je valená klenba. V průjezdu jsou čtyři vstupy, dva obdélné bez šambrány, dva půlkruhově zaklenuté, jižním směrem je přístup na schodiště. Severní fasáda má 45 os, v 21.-22. ose je zazděný průjezd, portál jako v západním průčelí. V patrech jsou nad průjezdem atypická, zvětšená okna v šambráně v kovovém rámu 6 x 4 tabulky, nad nimi poutec a tři tabulky (ve 2. patře v 21. ose je ve větší šambráně menší šestitabulkové okno, v 22. ose nad poutcem 6 x 2 tabulky). V přízemí v 45. ose jsou dvoukřídlé zapuštěné dveře přístupné po dvou schodech. V 40.- 44. ose jsou v podezdívce sklepní otvory. Východní fasáda má 30 os, fasáda je mírně zalomená, toto zalomení je zdůrazněno cihelnou, omítnutou, pásovou bosáží. Tato fasáda je značně poškozená. Pod 15.-16. osou je průjezd s originálními dvoukřídlými segmentovými dřevěnými vraty v pískovcovým portálem (viz výše). Na fasádě je 1., 2., 27. a 30. osa jsou slepá, v přízemí v 3. a 4. ose jsou rovněž slepá okna. V 1. patře v 5., 6. a 19. ose jsou okna čtyřtabulková. Jižní fasáda má 52 os, pod 27.-28. osou je průjezd s původními dvoukřídlými segmentovými dřevěnými vraty a pískovcovým portálem (viz výše). Nad průjezdem v patrech v 27.-28. ose jsou atypická okna - segmentové otvory bez šambrány s okny 4 x 5 tabulek (v 27. ose v 2.NP jsou luxfery). V 1.-12. ose v podezdívce jsou sklepní otvory. Dvorní fasáda západního křídla: členěna dvěma věžovými přístavbami záchodů. Zleva jsou dvě osy, v 1.NP v 1. ose je malý otvor se segmentem, v 2. ose je okenní otvor zazděn, v této části je zděná přístavba s pultovou střechou. Jižní strana jižní přístavby záchodů má jednu osu, v 1.NP bez otvoru. Východní strana přístavby má jednu okenní osu. Severní strana přístavby má dvě osy (jedna je v krčku), v 2.NP v 2. ose jsou luxfery. Mezi jižní a severní přístavbou záchodů je 14 os. V 1.NP v 2. ose jsou novodobé dveře s nadsvětlíkem, bez šambrány. V 5. ose je obdélný dveřní otvor s mříží (za ním vstup do sklepa). Mezi 7. a 8. osou je segmentové hladké ostění průjezdu. Jižní strana severní přístavby má dvě osy, východní strana 1 osu, severní strana má jen 1 okno v 1. patře. Za přístavbou jsou tři osy, v přízemí v 1. ose je částečně zazděné okno. V přízemí pod 2. a 3. osou je segmentová arkáda, pod ní je vlevo přístup do části přízemí západního křídla (v této části zůstalo dvoje ostění vnitřního okna s 1 probíjenou mříží, v druhém je el. skříň), vpravo jsou dveře nepřístupné. V této zapuštěné části je pod 3. osou okno s původní ozdobnou vystouplou mříží. Ze západní stany jsou po pravé i levé straně obdélné vstupy bez šambrán, ze strany ode dvora jsou po levé i pravé straně půlkruhové vstupy s obdélnými dveřmi, vpravo je přístup na schodiště. Dvorní fasáda severního křídla: 36 os, v patrech v 1.-6. ose jsou okna, v 7.-36. jsou arkádová okna. V přízemí pod 1.-2. osou dřevěná vrata se segmentovým ostěním s původními závěsy. V 20. ose je segmentové, hladké ostění průjezdu bez vrat, ta jsou zapuštěna za vnitřní chodbu. Vlevo od průjezdu je z vnitřní chodby přístup na schodiště. V 4., 7., 23., 32. a 35. ose jsou novodobé dvoukřídlé dveře bez šambrány s mříží, v 10., 13., 16., 26. a 29. ose bez mříží, v 18. a 22. ose jednokřídlé dveře, v 18. ose se stříškou, v 19. a 21. ose jsou okna s luxfery. Fasáda východního křídla ze dvora: Tato fasáda má 20 os, v 2. a 3. NP jsou okna. V 1.NP v 1. ose velká dřevěná obdélná vrata (původně cihelná klenba). V 1. NP v 2. ose jsou v ostění dvoukřídlé obdélné dveře s mříží, v 4., 6., 15., 17. a 19. ose obdélné dvoukřídlé dveře bez šambrány a bez mříží, v 8. a 9. ose je zazděné okno v ostění. Pod 10.-11. osou je segmentové hladké ostění průjezdu bez vrat. Ve 20. ose jsou půlkruhová vrata bez ostění, zavěšená zevnitř. Okna v 1.NP jsou v kovovém rámu 5 x 4 tabulky s mříží, v 12. a 13. ose jsou luxfery. V 2.NP v 10. a 13. ose je okno z místnosti zazděno, na fasádě zůstalo šestitabulkové okno. Ve východním průjezdu je betonová podlaha, za vraty do ulice jsou po pravé i levé straně dveřní ostění (severně vedou pod schodiště), uprostřed průjezdu severním směrem vedou obdélné dveře bez ostění na schodiště. Na straně dvora jsou vstupy po levé i pravé straně do valeně klenutých místností, severním směrem bez ostění, jižním směrem s ostěním. Fasáda jižního křídla ze dvora: Fasáda má 38. os, z toho je 31 os v patrech s arkádovými okny a 7 os s obdélnými okny. V 19. ose přízemí je průjezd v segmentovém ostění bez vrat, kovová vrata jsou zapuštěná. Průjezd má betonovou podlahu, valenou nečleněnou klenbu, západně od průjezdu je místnost kotelny se zapuštěnou podlahou, východním směrem je přístup na schodiště. V přízemí v 1., 6., 9., a 15 ose jsou dvoukřídlé dveře bez ostění, v 3. a 12. ose jsou dvoukřídlé dveře s ostěním. Okna v hladkém ostění jsou v přízemí v 2., 4., 5., 7., 8., 10., 11., 13., 14. a 16-18. ose. Pod 20.-23. osou je 8 zdvojených oken bez šambrány (s nalepenou dělící mřížkou), umístěných jinak než byla původní dispozice. Pod 24.-25. osou nejsou otvory, pod 26. osou je dvojice zdvojených oken bez šambrány (s nalepenou dělící mřížkou), pod 27. osou je obdélný otvor bez vrat s ocelovou zárubní bez šambrány. Pod 28.-35. osou je 18 zdvojených oken (s nalepenou dělící mřížkou). V 1. patře je k 35. ose je přistavěna ocelová konstrukce a místo okna jsou plechová vrata. V přízemí pod 36. – 37. osou uprostřed jsou dřevěná vrata v segmentovém ostění. V 38. ose jsou dvě zdvojená okna bez šambrány (s nalepenou dělící mřížkou). Vnitřní dvůr je částečně zarostlý trvalým porostem, z větší části je vyasfaltován a slouží jako skladovací plocha.