kasárna pro pěchotu - Žižkova

Kasárna tvoří čtyři jednopatrové budovy, uzavírající obdélníkový dvůr. Delší budovy měří 163 m a mají 46 okenních os, kratší 67 m se 17 okenními osami. Budovy v rozích se nedotýkají, spojení zprostředkuje v každém rohu vždy krátký tříosý trakt, v němž je vjezd a dva postranní průchody pro pěší. V jeho prvním patře lze přejíti z jedné budovy do druhé. Střechy u těchto krátkých traktů jsou ploché, zakryté vyzděnou atikou, střechy hlavních budov jsou valbové, kryté původně taškami bobrovkami, nyní plechovými šablonami. Fasáda hlavních budov je prostá omítaná, jen okenní otvory a vchody mají pískovcová ostění, netvarované. Naproti tomu mají čtyři vstupní trakty zdobenou fasádou s rustikou až po atiku a se zalomenými klenáky v kvádrovém obložení vchodů. Exteriér: Vyjma vnějších fasád spojovacích krčků jen střídmé členění: hladký sokl, mezipatrová římsa ze dvou pásů, profilovaná prostřední římsa, hladká římsa pod okny 1. patra, hladké šambrány kamenné obarvené, dnes prakticky splývající s lícem omítky. Severní a jižní průčelí: Šedesátiosá, dlouhá střední část šestačtyřicetiosá, po bocích silně ustupující trojosá průčelí spojovacích krčků a dále ustupující čtyřosá čela bočních křídel. Spojovací krček s profilovanými římsami: mezipatrovou, pod atikou, ve výši 2/3 přízemí a 1/3 patra a ukončující atiku; stěny vyjma spodní třetiny 1. patra a atiky bosované. Hladká atika členěna pilířky. Boční otvory přízemí a všechny v patře tvoří půlkruhové zaklenuté prostupy s bosáží při půlkruhu klenákově uspořádanou; střední otvor přízemí vyšší, větší, s profilovanou archivoltou a hlavním klenákem. V lichoběžníkových štítech čel po dvou oknech. Severní průčelí: v přízemí 1. až 4. a 57. až 60 osa neobsazena, otvory 5. až 7. a 56. osy s ustupující zazdívkou, v 54. a 55. ose ocelová vrata, v patře otvory 5. až 7. a 54. až 56. osy s ustupující zazdívkou. Jižní průčelí: v přízemí 1., 2. – 4. a 57. – 60. osa neobsazeny, otvory 5., 7., 54. a 56. osa s ustupující zazdívkou, stejně jako v 54. – 56. ose patra, v 6. a 55. ose ocelová vrata, v 5. – 7. ose patra šestitabulková okna v ustupující zazdívce. Západní a východní průčelí: šestadvacetiosé, v podobném prostorovém uspořádání jako předchozí (3+1+18+1+3), osa spojovacího krčku ztvárněna jako boční osy na severu. Na bocích lichoběžníkové štíty se dvěma okny. Západní průčelí: 1. osa zazděna, též 24. a 25. osa přízemí, 4. a 23. osa v přízemí s ustupující s ustupující zazdívkou, v níž v patře šestitabulkové okno. Východní průčelí: v přízemí 1. až 3. a v patře 26. osa zazděna, ve 4. ose přízemí ustupující zazdívka, ve 23. ocelová vrata, v patře ve 4. a 23. ose ustupující zazdívka se šestitabulkovým oknem. Nádvoří: sokl hladký, odstupněná mezipatrová římsa, hladká podokenní v 1. patře a profilovaná podstřešní v severní části natřeny červenou barvou, okna šestitabulková se šambránami oranžově malovanými nebo kamennými. Severní a jižní fasáda dvaapadesátiosá, v 1. a 52. ose původně půlkruhově zaklenuté průjezdy a ve 2. a 51. stejně klenuté průchody, v patře v 1., 2., 51. a 52. ose mělké půlkruhové niky, v nichž většinou šestitabulková okna. Západní a východní fasáda dvacetiosá. Všechny fasády v přízemí značně porušeny proražením množstvím novodobých dveří a ocelových vrat, otvory průjezdů upraveny na pravoúhlé. Střecha: na hlavních hmotách polovalbové na spojovacích krčcích pultové střechy, kryté hnědým alukrytem. Komíny omítané, zčásti s římsami.