kašna

Pískovcovou kašnu tvoří čtvercová nádrž se zaoblenými nárožími, stojící na nízkém kameném soklu a ústřední odstupňovaná fontána podepřená čtyřmi lvími hlavami. Parapet nádrže má vlastní neprofilovaný sokl a jednoduše profilovanou římsu. Hmotově je členěn pravidelně rozmístěnými plastickými pilastrovými útvary při nárožích. Samotná plocha parapetu je pak členěna několikrát odstupněnými, vpadlými rámci, které připomínají kazetování, a to včetně ústředních kruhových ornamentálních medailonů. Ústřední fontána má základ v podobě hranolového soklu, jehož strany opět zdobí vpadlé rámce a na nějž dosedá sochařsky ztvárněný útvar samotné fontány. Jejím ústředním motivem je lví skulptura, kterou tvoří čtyři lví hlavy s předními tlapami, obrácené do jednotlivých světových stran. Hlavy, z jejichž tlam stříká voda, nesou velkou, antikizující mísu, na kterou e posazen dvouetážový stylizovaný květinový útvar, z něhož vyrůstá kamenný květ opět stříkající vodu, která spadá přes jednotlivé "etáže" do mísy, kterou postupně přetéká. Stavba je o replika kašny z roku 1529, provedená v roce 1873, krátce po zboření původní památky. Předmětem ochrany je kašna na parc. č. p. 1842/1.