manýristická kašna

Manýristická kašna s nádrží ve tvaru čtverce se zaoblenými hranami a fontánou komponovanou do čtyř pater dekorativně zvlněných mušlí. Dvakrát profilovaná nádrž, která je osazena nakoso na ploše mezi broderiemi, je završena zaoblenou obrubou. Uprostřed nádrže, opět nakoso, je postaven hranolový sokl mušlové fontány, který je členěn hladkou římsou. Do soklu vsazena váza, která je na čtyřech stranách akcentována šedě probarvenými volutovými podpěrami ve tvaru dračích hlav ve spodní části a v horní části labutěmi s esovitě stočenými krky. Na jižní straně vázy je mezi volutami osazen erb knížat z Lichtenštejna v ozdobné kartuši s knížecí korunkou ve vrcholu. Každá labuť nese jednu velkou mušli prvního patra fontány. Tělo fontány, tvořené profilovaným válcem, je zdůrazněno volutami s penízkovým ornamentem. Voluty podpírají dynamicky provedené obrácené mušle, které jsou ve vrcholu stočené do přepásaných volutových závitnic zavěšených na okruží středového válce druhého patra fontány. Mušle vytvářející plochu pro stékání vody mezi všemi úžlabinami jsou o jeden stupeň pootočeny oproti mušlím v prvním patře fontány. Druhému válci fontány dominuje knížecí lichtenštejnská koruna, nad níž jsou osazeny menší obrácené mušle, které jsou opět pootočeny o jeden stupeň, takže voda, která z nich stéká, padá do prostoru mezi velké spodní mušle. Nad mušlemi jsou, na hladkém válcovém těle, komponována čtyři těla delfínů s propletenými ocasy, které nesou vrcholovou zvlněnou lasturu, v jejímž středu je osazena trubka pro vývěr vodního proudu.