kašna

Samostatně stojící pískovcová nádrž doplněná skulpturální výzdobou vysokou cca 3,3 m. Nádrž osazená na nízkém stupni oválného tvaru má rovněž oválný tvar o rozměrech cca 7 x 4 m, v osách je vykrajovaná. Stěny nádrže jsou cca 1 m vysoké, ukončené širokým madlem z boku profilovaným dvěmi předsazeními a oblounem. Uprostřed je na čtyřech hranolových pilířích osazený plint ukončený zešikmením. Na plintu ukončeném zešikmením, je uložený nízký soklík. Na něm jsou nápisy, avšak při revizi dočasně nečitelné. D. Polách k tomu zmiňuje. Na soklu nápis kurzívou s chronogramem. Vpředu „DVrCh HohenstaDts“, vpravo „cIfrIges Sterben errIChtet“, vzadu „VnD zVr BenVItzVng“, vlevo „ALLen gegeben“. Sokl je ukončený zvonovnicí. Na hranolovém dříku je zpředu reliéfní znak města Zábřehu, tvořený ústřední stavbou, zpodobňující snad zábřežský hrad, po stranách dvě štíhlé věže zřejmě představují městské brány a postranní stavby, spojené cestami, hrady Hoštejn a Brníčko. Zezadu je na dříku nápis kurzívou „im Jahre/1829“. Všechny plochy jsou rámované širší dvoustupňovou rýhou. Dřík je ukončený římsou s podvalem, na které spočívá ve výšce cca 1,8 m ode dna rozměrná mušle. Na konci jejího kanelování jsou otvory, kudy stéká voda do nádrže. Vprostřed mušle je skalní útvar, na kterém sedí pravým bokem skulptura polozahalené ženy. Pravou nohu má pokrčenou, napnutou levou se opírá o zem. Pravá ruka spočívá na položené nádobě, ze které vytéká voda. Levou se drží za pravé zápěstí. Roucho má přehozené přes pravé rameno a ovinuté kolem hrudi a boků. U levého boku má roh hojnosti s ovocem. Na skále jsou reliéfy lilie a žáby.