katedrála sv. Petra a Pavla

Orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným velmi dlouhým polygonálně ukončeným presbytářem, se dvěma věžemi v místech odsazení presbytáře a se severní kněžskou a kanovnickou sakristií a jižní mariánskou kaplí a novogotickými oratořemi přiléhajícími k bočním stěnám presbytáře. K obdélné lodi ze severu přiléhá předsíň s depozitářem v patře - jedná se o torzo pozdně gotické věže částečně snesené během dostavby a regotizace katedrály na poč. 20. st. a polygonální předsíň z jihu vestavěná mezi opěrné pilíře. Novogotické západní průčelí s hlavním vstupem je doplněno portikem, průčelí chrámu jsou členěna odstupněnými opěráky, v nikách s baldachýny prolomených v opěrácích jižní předsíně jsou sekundárně umístěny skulptury dvou světic ze 3. čtvrtiny 14. století, ve východním pilíři severní pozdně gotické věže je umístěna lucerna ve formě sanktuaria - o dvou pravoúhlých otvorech svírajících navzájem pravý úhel s ostěním členěným výžlabky a oblouny, nárožní přípory s listovými hlavicemi nesou baldachýny s žebrovím, ze kterých vyrůstají fiály zdobené kraby završené kytkou, oblouny a přípory mají vřetenové patky. Západní opěrák původní severní věže nese kamennou pozdně gotickou tzv. Kapistránovu kazatelnu z doby kolem r. 1500 - na proláklé polygonální jehlancové konzole je umístěno řečniště tvaru kvadrilobu s kamennou stříškou, nad níž je v opěráku prolomena badachýnová nika završená fiálou s kraby a kytkou. Severní boční vstup do podvěží (předsíně) zaklenutého síťovou žebrovou klenbou s protínajícími se žebry hruškového profilu se svorníky tvaru kvadrilobu nesoucími reliéfní znak olomouckého biskupa Stanislava I. Thurza (1497-1540), s lomeně zaklenutým portálem s profilovaným ostěním výžlabky a protínajícími se oblouny s hruškovým profilem, obdobný portál vede z předsíně do lodi. Nad podvěžím depozitář se záklopovým stropem přístupný vnějším vřetenovým schodištěm se vstupem s pravoúhlým kamenným portálem s lomeným záklenkem s profilací přetínavými pruty. Jižní boční vstup je řešen obdobným lomeným portálem jako severní v pětiboké předsíni s lunetovou klenbou. Presbytář je zaklenut barokní valenou klenbou doplněnou novogotickým žebrovým síťovím, gotická severní sakristie a novogotická kanovnická sakristie jsou zaklenuty křížovými žebrovými klenbami, závěry paprsčitou klenbou. Podvěží obou věží při odsazení presbytáře jsou zaklenuta gotickými křížovými klenbami porušenými vřetenovými schodišti do pater. Jižní mariánská kaple propojená s podvěžím jižní věže je zaklenuta křížovou žebrovou klenbou s barokní konchou nad závěrem. Loď je zaklenuta valeně s výsečemi spočívajícími na přizdívce a přízedních pilířích doplněných pilastry s kompozitními hlavicemi.