Kavárna Henke

Dům čp. 3 je situován na nároží třídy 9. května a ulice Nerudovy, v historickém jádru města Rumburku. Tvoří ho dvě části, každá s jinou výškou podlaží i střešního hřebene. Přímo v nároží je dvoupatrová budova na čtvercovém půdorysu. Obě uliční fasády jsou provedeny shodně – popsána bude tedy pouze jedna, jihozápadní (do třídy 9. května) a poté uvedeny rozdíly na fasádě severozápadní. Průčelí je trojosé, jednotlivé osy oddělují lizény. V přízemí se nacházejí dvě rozměrná okna a mezi nimi pak vchod do budovy, okna i vstup jsou rozděleny do dvojitého kříže. Jsou umístěny ve špaletě, jejíž horní část má boky stupňovitě se zužující. Ve střední ose patra, odděleného římsou, se nachází trojstěnný arkýř. V jeho čelní stěně je rozměrné okno, ukončené půlkruhovým obloukem se sluncovitými příčlemi. Poutec i příčle jsou ozdobně vyřezávané. Po obou stranách okna je na fasádě svislý reliéfní pás se stylizovaným rostlinným motivem, stejný reliéf je i na úzkých bočních stěnách arkýře - směrem k nároží. Okna v bočních stěnách arkýře jsou jednokřídlá, třítabulková. Stejná okna, jako v čelní stěně arkýře, jsou i ve zbývajících dvou osách prvního patra. Ve druhém patře je ve střední ose francouzské okno, vedoucí na balkón, umístěný na střeše arkýře. Ve zbývajících osách jsou okna - všechny tři výplně jsou řešeny stejně – jsou dvoukřídlé, s poutcem oddělenou horní částí, lemované profilovanou šambránou se sdruženým hlavním klenákem, v němž je květ. Pod okny v krajních osách se nachází trojúhelníkové pole s figurálními motivy (vpravo je to žena, vlevo muž, oba v čelním postoji, spoře odění, v jedné natažené ruce drží oba tác s homolí cukru a v druhé muž šálek a žena neidentifikovaný předmět). Střední osu odděluje po obou stranách pilastr s geometrickou plastickou výzdobou, stejný pilastr, avšak průběžný přes první i druhé patro, je u obou nároží. Balkón má mřížové zábradlí se stylizovanými geometrickými motivy. Pod hlavní římsou se nachází reliéfní pás s motivem cik-caku a stylizovaných květů. Severozápadní fasáda se liší pouze reliéfy pod okny v druhém patře. Zde jsou obě postavy mužské, levá z nich s výraznými orientálními rysy, předměty, které drží prozatím nejsou identifikovány. Budova má stanovou střechu, krytou plechovými šablonami, ve vrcholu střechy se nachází plechová věžička tvaru pagody. Ve střeše je na obou uličních stranách rozměrný zděný vikýř se sedlovou střechou krytou plechem, v přední stěně s dvěma jednokřídlými okny, u nároží je zdoben lizénami. V trojúhelném štítu, lemovaném římsou je reliéf stylizovaného květu, po obou stranách štítu je váza s reliéfní výzdobou. K nároží budově se napojuje o něco nižší objekt, rovněž dvoupatrový, s hlavním průčelím do ulice Nerudovy. Průčelí má sedmiosé (v přízemí pouze pětiosé), v ose páté zprava je v úrovni prvního a druhého patra arkýř. Fasáda je poměrně jednoduchá, členěná kromě oken ještě mezipatrovými římsami. Okna jsou novější dřevěná dvoukřídlá, ve špaletě, v přízemí pak jsou rozdělená dvojitým dřevěným křížem a ukončena do tvaru segmentového oblouku. Část s arkýřem je oproti zbytku objektu vyvýšená, arkýř má okna pouze v přední stěně. Levá strana budovy je pouze jednopatrová, původně zde byla na její rovné střeše terasa. Boční a dvorní průčelí jsou jednoduchá, členěná pouze okny, respektive dveřmi, ve dvoře se nachází přízemní přístavek s pultovou střechou. Střecha budovy je zčásti mansardová, zčásti sedlová, krytá plechem. Na straně do ulice jsou ve střeše dva poměrně velké vikýře s trojdílným oknem.