klášter cisterciáků Zlatá Koruna

Před důležitou bitvou s uherským králem Bélou IV. v roce 1260 u Kressenbrunnu přislíbil Přemysl Otakar II., že v případě vítězství založí klášter. Svůj slib roku 1263 splnil v případě Zlaté Koruny. Zároveň tím vybudoval důležitý opěrný bod královské moci proti rozpínajícím se Vítkovcům, jimž patřil nedaleký Český Krumlov (a také založili cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě). Přemysl Otakar II. věnoval novému klášteru vzácnou relikvii — údajný trn z Kristovy koruny a projevil přání pojmenovat proto klášter Santa Corona Spinea (Svatá Trnová koruna) později Corona Aurea (Zlatá Koruna). Mniši přišli do Zlaté Koruny z cisterciáckého kláštera Heiligenkreuz v Rakousku a dle řádových zvyklostí si vybrali místo v opuštěném údolí na ostrohu obtékaném Vltavou. Klášter s bohatou historií provázenou mnohými přestavbami je dnes veřejně přístupný jako národní kulturní památka s řadou expozic.