klášterní budova s konventem

Klášter: Budovy kláštera na složitém půdorysu se pohledově uplatňují dlouhým křídlem, přiléhajícím ke Svitavské ulici. Spojité průčelí konventu, bývalého pivovaru i noviciátu má dvacet tři okenních os. Okna jsou v přízemí malá, s polokruhovým záklenkem a v patře pravoúhlá, desetitabulková, zasazená ve štukových šambránách s jednou odstupněným okrajem. Okna v přízemí jsou bez šambrán, opatřena mřížemi z pravoúhle se křížících prutů, s pískovcovými parapety s jedním odstupněním a oblou deskou. Vedle fasády kostela se vstupuje do objektu kláštera pískovcovým portálem s ostěním s ušima a kapkami a s ovocným závěsem v nadpraží. Nad závěsem je ve stylizované rolverkové kartuši osazen znak konventu - dvě zkřížené paže na kříži. Nad portálem je nika se sochou sv. Josefa (socha stojí na vysokém plintu, světec drží na levé ruce Ježíška, který se k němu přiklání hlavou a levou ručkou se drží Josefova pravého ukazováku, drapérie sv. Josefa je zklidněná, tělo Ježíška ji v cípu přidržuje. Mezi třetí a čtvrtou okenní osou jsou osazeny dřevěné hodiny s malbou a kovovými ručičkami. Barevnost fasády je žlutá s tmavě žlutými šambránami a korunní římsou. Budovy konventu uzavírají podélný rajský dvůr se studnou, který má fasádu v bílé barvě se šedými šambránami oken a bílou jednoduchou korunní římsou. Na jedné ze stěn jsou osazeny barokní dřevěné hodiny s kovanými ručičkami. Okna jsou v prvním patře pravoúhlá, šestitabulková, v přízemí (na třech stranách dvora) zaklenutá polokruhově, široká. Zadní jedenáctiosé průčelí budovy vede do klášterní zahrady, oddělené od parcely s kostelem zdí z lomového kamene s nikami s cihelným záklenkem. Pravoúhlá okna jsou zasazena v prvním patře do pískovcových šambrán s ušima a v přízemí do jednoduchých štukových šambrán. V první ose zprava je v přízemí osazen pravoúhlý pískovcový portál s ostěním s ušima a nadsvětlíkem s kovanou mříží z hranatých, kolmo na sebe navazujících profilů. Střecha kláštera je sedlová, krytá eternitem. Konstrukce krovu je kombinovaná, nad částí hambálková a nad částí vaznicová. Budova má valeně klenuté sklepení.