klášterní zahrada

Různorodý komplex parkově upravených a užitkových ploch členěný zděnými tarasy a protkaný komunikacemi se schodišti je na severní, severozápadní a severovýchodní straně ohrazen mohutnou, přibližně 3 metry vysokou na vnitřní straně prolomenými segmentově sklenutými nikami, na jižní straně neogoticky členěnou zdí s bránou a brankami, na západní straně hmotou starobněnského pivovaru a na východě budovou orlovny a fary. Prostor na úpatí Žlutého kopce je částečně řešen terasovitě. Na parcelách číslo 7/2 a 7/4 stojí přízemní novostavba vinárny bez památkové hodnoty. Nad vinárnou stojí včelín. Západně od včelína je vystavěna nízká zídka spojující klášter s vnější ohradní zdí. Jihovýchodně od kláštera je zeleň parkově upravená bez ohrazení, částečně využitá jako parkoviště. Prostor před opatstvím koncipovaný jako předzahrada je chráněn litinovým plotem tvořeným pruty s kruhovým průřezem završenými hroty spojenými vertikálními pásy na cihlových zídkách. Jižní část klášterního komplexu je chráněna v prostoru mezi probošstvím a jihozapádním novodobým křídlem je rovněž chráněn litinovým plotem s nízkou. Prostor mezi pivovarem a klášterem je ohrazen přibližně tři metry vysokou omítnutou cihlovou zdí s pultovou střížkou s hranolovými sloupky se sedlovou střechou. Za zdí se nachází parkově upravený prostor s pískem vysypanými cestami. V severovýchodní části je tzv. Mendelova zahrada, přibližně uprostřed se nacházejí vyznačené základy zaniklého Nappova skleníku z r. 1854 a při komunikacích stojí sochařský portrét Johanna Gregora Mendela z r. 1910 a dále pomník augustiniána Františka Matouše Klácela od Milady Othové z r. 1977 a novodobý pomník tragickému odsunu německého obyvatelstva Brna v roce 1945. Objekt Mendelovy oranžerie při východní stěně starobrněnského pivovaru zanikl.