kolej piaristická bývalá

Patrová samostatně stojící budova o třech křídlech na okraji historického centra, za hradbami. Vstupní průčelí má 15 okenních os, z toho jsou tři (7. – 9.) umístěny na nízkém předstupujícím rizalitu s trojúhelným štítem nad korunní římsou (štít vyplňuje uprostřed oválné zrcadlo s trojúhelnými výsečemi po stranách). Nad rizalitem se ze střechy zvedá nízká hranolová věž, završená plechovou bání s věžičkou. Uprostřed v přízemí rizalitu se vstupuje portálem s polokruhovým záklenkem do budovy. Hladké široké ostění je omítnuto bíle a přerušeno plochým klenákem a římsami. Omítka celé budovy je okrová s bílými architektonickými prvky. Pravé boční průčelí má 3 okenní osy, levé křídlo má do ulice 9 os a zadní křídlo je do dvora prolomeno sedmi okenními osami. Členění fasády je na všech křídlech shodné. Okna jsou rozčleněna deseti tabulek, na zadním průčelí jsou použita okna typu T. Přízemí nad hranolovou soklovou římsou člení kvádříková bosáž, zakončená profilovanou kordonovou římsou, na kterou navazují pilastry s korintskými hlavicemi. Mezi osami na okraji fasády jsou vždy dva pilastry, mezi ostatními po jednom. Okna mají lištové šambrány a parapetní výplně s vpadlým zrcadlem obdélného tvaru. Nad hlavicemi pilastrů probíhá subtilní profilovaná kordonová římsa a nad ní masivní profilovaná korunní římsa, završující fasádu. Dvorní průčelí má okna osazena do jednoduchým plochých šambrán. Omítka okrová, bez architektonického členění, kromě profilované korunní římsy. Na dvorní křídlo navazuje přízemní novodobá přístavba. Dvorek zatravněn, u přístavby chodník ze zámkové dlažby, na konci parcely probíhají části hradebních zdí městského opevnění. Valbová střecha je kryta plechem, krovní konstrukce vaznicového systému se stojatou stolicí.