kostel

V centru Zborovic situovaná orientovaná stavba kostela sv. Bartoloměje. Objekt je členěn obdélnou lodí s odsazeným čtvercovým presbytářem půlkruhového závěru. Na bocích lodi jsou připojeny pravoúhlé obdélné kaple. Na jižní straně je k presbytáři připojena obdélná sakristie s emporou v patře. K průčelí lodi je připojena zvonice čtvercového půdorysu s věžicí vřetenového schodiště na kůr pohledově vpravo. Hladká fasáda, členěna přízemním soklem s navazujícími lizénovými rámy a zakončena profilovanou korunní římsou, nese sedlové v krovu provázané střechy v závěrech zvalbené, na věži s jehlancovou helmicí. Zvonice je na osu prolomena pravoúhlým vchodem s pískovcovým plošně profilovaným ostěním florálních motivů s vyloženou rovnou profilovanou nadpražní římsou s rozeklaným frontonem. Ve vrcholu je zakončena zvonicovým patrem na třech stranách prolomeným pravoúhlými segmentově klenutými okny v mělké šambráně s klenáky. Korunní jednoduchou římsu zvedají vložené hodinové ciferníky. Boční strany lodí, rozšířené hlubokými výklenky pro boční oltáře, jsou ve fasádě prolomeny na západě v ose pravoúhlými bočními vchody s pískovcovým ostěním s uchy. Delší strany a na severní straně i zadní kratší jsou prolomeny pravoúhlými okny segmentového klenutí. Na jižní straně k věži příléhá kruhová věžice vřetenového schodiště na západě s pravoúhlým vchodem s pískovcovým ostěním a na jižní straně s malým schodišťovým okénkem. K lodi a k boku presbytáře přiléhá sakristie a schodiště v rozsahu dvou os. V první ke schodišti je prolomen boční vchod s pravoúhlým ostěním a v ose nad ním obdélným oknem v mělké lištové šambráně. Vlastní sakristie s emporou v patře jsou osvětleny vždy po jednom okně obdobné profilace, v přízemí spíše čtvercové s vloženou okenní mříží. Odsazený presbytář je tak osvětlen jen jedním obdélným oknem na severní straně. Pod oknem závěru boční kaple na jižní straně jsou v ploše fasády sluneční hodiny. Na podvěží s jedním polem křížové klenby navazuje obdélná loď s jedním polem české placky se středovým zrcadlem na krajních pasech, dosedajích na přízední pilastry vysokého řádu a otevřené do bočních výklenků kaplí zakončených konchou. Presbyterium, oddělené vítězným obloukem, je sklenuto jedním polem placky se zrcadly a v závěru s konchou. Na západě je dřevěná kruchta na dvojici kamenných pilířů. Sakristie s emporou v patře jsou plochostropé. materiál: kamenné a smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - břidlice