kostel evangelický

Na návrší v Hornické osadě, která vznikla v jižní části původní osady Chvaletice na hraně svahu oddtěženého lomem, při cestě lemované alejí dnes ústící do prázdna, původně vedoucí na náves. Neorientovaná stavba, naproti patrová zděná fara čp.65 téhož vyznání. Mapa stabilního katastru zobrazuje shodně orientovanou a širokou stavbu, menší délky a s plošším predsbytářem. Současný kostel vznikl údajně jako novostavba na místě staršího chrámu. Jednolodní stavba postavená na terase někdejšího hřbitova, na obdélném půdorysu v orientaci SZ - JV, s polozapuštěnou věží ve vstupním průčelí, otevřenou vstupní předsíní a s pětibokým presbytářem. Zdivo smíšené, hladce omítané, věž a rizality z cihel. Starší nátěry v bílé a okrové barvě, v poslední vrstvě opatřené jemným šedým omítkovým střikem. Krytina - černé šablony - napodobenina eternitu, na věži šedý plech. Fasády na podélných stranách člení vysoký kvádrovaný sokl, lisenové rámy a v místě kruchty úzký rizalit lemovaný toskánskými pilastry, průčelí zakončuje římsa s jemným zubořezem. Liseny tvoří rastr šesti vysokých polí, ve čtyřech při závěru jsou vysoká půlkruhově zakončená okna v jemně profilovaných šambránách, v rizalitu je dvoupatrové uspořádání oken, přičemž horní okno je opět půlkruhově zakončené, spodní je sdružené ze dvou úzkých vysokých okének. Pole při vstupu je slepé. Okna mají dřevěné rámy členěné v zásadě do šesti křídel s rastrem drobných čtvercových tabulek. Vstupní průčelí je trojosé, s rozalitem věže v přízemí se vstupním portikem typu edikuly, s půlkruhově zakončeným vstupním portálem orámovaném pilstry nesoucími trojúhelný fronton. Ke vstupu vede krátké kamenné schodiště, vstupní dveře jsou dvoukřídlové , členěné do kazet, s plným nadsvětlíkem. Věž , členěná nad lodí do dvou úrovní, (hodinové a zvonicové patro) vrcholí štíhlou jehlancovou střechou.